Poliţiştii suceveni au adus linişte copiilor în două familii

> Au fost emise ordine provizorii de protecţie şi reţinerea unui tată agresiv

În cadrul campaniei „Vacanţă în Siguranţă”, având în vedere faptul că minorii petrec mai mult timp în familie, poliţiştii suceveni încearcă să identifice şi situaţiile de risc pentru copii şi să dispună toate măsurile pentru ca aceştia să fie în linişte şi siguranţă.

În cursul zilei de sâmbătă, poliţiştii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a unui bărbat care a pus în pericol siguranţa unei familii, inducându-le o stare de temere şi încălcând un ordin de protecţie. De asemenea, faţă de un alt tată agresiv a fost emis un ordin provizoriu de protecţie.

Astfel, sâmbătă dimineaţa, la ora 08.33, o femeie de 33 de ani, din municipiul Suceava, s-a prezentat la sediul Poliţiei Municipiului Suceava unde a sesizat faptul că a fost agresată în prezenţa copilului său minor de către soţul în vârstă de 38 ani.

Femeia a sesizat faptul că în seara de 5 august şi apoi în seara de 9 august, pe fondul unor neînţelegeri cu soţul ei, acesta a devenit agresiv şi a lovit-o, i-a distrus lucruri personale şi a ameninţat-o, la toate acestea asistând şi copilul minor.

Cu privire la cele petrecute, femeia a solicitat emiterea unui ordin de protecţie provizoriu faţă de soţul său, formulând totodată plângere penală pentru săvârşirea infracţiunilor de „violenţă în familie”, „ameninţare” şi „distrugere”, deoarece îi este foarte frică să mai stea cu acesta. Aceasta a declarat că a mai fost agresată şi în trecut de soţul ei.

Femeia a fost îndrumată la o unitate medicală pentru a primi îngrijiri de specialitate şi consultaţii în acest sens.

La sediul Poliţiei Municipiului Suceava a fost completat Formularul de Evaluare a riscului, ocazie cu care a rezultat că există risc iminent asupra vieţii şi integrităţii victimei şi a copilului, iar în urma probatoriului administrat s-a luat telefonic legătura cu procurorul de serviciu, care a opinat pentru emiterea unui ordin de protecţie provizoriu, acesta fiind emis pentru o perioadă de 5 zile.

Tot sâmbătă, la ora 20.18, patrula de siguranţă publică din cadrul Secţiei 4 Poliţie Rurală Gălăneşti a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la faptul că un bărbat de 44 ani din localitate a lovit-o pe soţia sa de 45 ani.

Cu ocazia intervenţiei s-a stabilit că femeia a fost preluată de o ambulanţă şi condusă la Spitalul Municipal Rădăuţi pentru acordarea de îngrijiri medicale, iar agresorul a fost găsit la locuinţa de domiciliu.

Din verificările efectuate s-a stabilit că sâmbătă, în jurul orelor 19.00, bărbatul a încălcat măsurile dispuse prin ordinul de protecţie emis împotriva sa, respectiv s-a apropiat, fără drept, la o distanţă mai mică de 200 metri faţă de soţia sa, de copiii minorii ai acestora şi de locuinţa de domiciliu a acestora, situată în comuna Voitinel. Totodată, a intrat, fără drept, în contact direct cu femeia vătămată şi a lovit-o, cauzându-i suferinţe fizice.

În acest caz se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „nerespectarea hotărârii judecătoreşti” şi „violenţă în familie”, cauza urmând a fi soluţionată procedural.

În urma consultării procurorului de serviciu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, faţă de bărbatul de 44 de ani a fost luată măsura preventivă a reţinerii pentru o durată de 24 de ore, acesta fiind introdus în arestul IPJ Suceava.

Încă o dată, ordinul provizoriu de protecţie se dovedeşte a fi un instrument legislativ foarte eficient, care dă posibilitatea intervenţiei directe a poliţistului pentru garantarea siguranţei şi drepturilor victimei.

Poliţia Judeţeană Suceava reaminteşte că poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Faţă de agresor, poliţistul, prin ordinul de protecţie provizoriu, poate dispune şi alte obligaţii sau interdicţii, şi anume: păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, faţă de reședință, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliţie a armelor deţinute de acesta. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: