Izvoarele Sucevei: Comemorarea Dascălului la o mare sărbătoare a comunei

Data de 3 august 2019 va rămâne mult timp una de referinţă pentru locuitorii celei mai nordice comune din Bucovina (cea de acasă!). A fost inaugurată şi sfinţită noua şi moderna Casă de cultură; cu o frumoasă seară de festivităţi şi multă bucurie.

Un sobor de preoţi a slujit o slujbă de sfinţire. Apoi, edilul comunei, Mihail Mehno, a prezentat „istoria” realizării acestui obiectiv de mult dorit de localnici. Au luat cuvântul personalităţi politice judeţene, începând cu preşedintele CJ Gheorghe Flutur, dar şi din Ucraina şi membri ai unor comunităţi ale ucrainenilor din România şi Ucraina.

A urmat un program artistic care a ţinut sala arhiplină. Au fost formaţii de dans căzăcesc cu evoluţii care ne-au ţinut cu „răsuflarea tăiată”, grupuri vocale, majoritatea cu repertoriu în dialectul huţul, sau soliste precum Ana Velicico, Andreea Haisan sau, în final, Laura Lavric.

Dar punctul cel mai emoţionant a fost lansarea celei de-a doua ediţii a monografiei „Izvoarele Sucevei – o comună din munţii Bucovinei” a regretatului profesor Ion Aflorei, dispărut prematur în 2017, la numai 64 de ani.

Fiu al ţinuturilor nemţene, „Pan Derehtor”, cum îl numesc şi azi cu veneraţie fiii locului, s-a stabilit în Izvoarele Sucevei din 1978, ca profesor de geografie. Aici şi-a întemeiat o frumoasă familie şi a devenit în scurt timp cel mai iubit dascăl al locului şi directorul şcolii care acum îi poartă numele, timp de peste trei decenii. A devenit un localnic get-beget, învăţând dialectul huţul şi purtând cu mândrie portul local huţănesc.

Pe timpul carierei didactice, Pan Derehtor a fost respectat şi iubit, călăuzind multe generaţii de „şcoleri”. A scris şi editat nouă lucrări de ţinută, dedicate etnografiei, obiceiurilor, istoriei, geografiei şi toponimiei locale. Monografia a fost reeditată în excelente condiţii grafice de soţia Viorica şi fiicele Ana-Maria şi Ioana-Iulia, cu sprijinul primăriei locale.

Prezentarea lucrării a fost făcută de ginerele profesorului, părintele Irimia, iar cuvinte de suflet au mai rostit „pictorul de Izvoare” Vasile Hutopilă şi preotul paroh local Valentin Ardelean.

Finalul festivităţilor a fost un „spumos” Bal al gospodarilor!

O zi memorabilă, unde Izvoarele Sucevei au fost o veritabilă capitală a huţulilor. (PETRU TOMUŢĂ)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: