Oameni şi cărţi. Cărţi închinate Centenarului Marii Uniri

Dr. Ioan Ieţcu „Înainte să fie prea târziu”, Editura PIM, Iaşi, 2019, 459 pagini

O carte-avertisment !

Un strigăt de alarmă – al câtelea, oare, din cele ce s-au rostit în ultimele decenii – cu acea tulburătoare îngrijorare de-a nu rămâne ca-ntr-un pustiu, ci de-a se constitui într-o convingătoare invitaţie adresată semenilor, locuitorilor Terrei, spre meditaţie, spre a afla putinţa, calea, soluţia care stă încă în mintea şi puterea noastră. „Înainte de a fi prea târziu”.

Există şi un strigăt mut al naturii. Tornadele! Furtunile tot mai frecvente! Schimbările climaterice, care sunt tot mai ciudate, ca şi când ar fi dirijate de cineva nevăzut –, schimbări care sunt tot mai furioase ca în trecut şi lumea nici n-apucă să se dezmeticească bine şi fiecare anotimp vine cu tot mai surprinzătoare ameninţări!

De astă dată, strigătul de alarmă, cartea-avertisment, aparţine cărturarului şi eruditului fiu al Bucovinei, suceveanului de la Pârteşti, dr. Ioan Ieţcu, medic primar reumatolog, dar şi scriitor, om politic, memorialist, Om al Cetăţii, confesor şi sfătuitor al semenilor generaţiei sale, Membru Corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, neobosit călător, care a participat la aproape toate reuniunile medicale din specialitatea sa, dar şi la cele mai mari muzee, expoziţii de artă şi întruniri diverse, ca un mare şi permanent iscoditor şi căutător al marilor realizări, frământări ale Omului, acest rege neîncoronat al naturii. Dr. Ioan Ieţcu este fondatorul şi preşedintele Mişcării Ecologiste din Bucovina, care a pledat pentru oprirea acelei poluante întreprinderi IFA.

În calitatea sa de slujitor al învăţăturii lui Hipocrate, al împărăţiei oamenilor în halate albe, care încearcă şi se străduiesc să aline durerile semenilor şi să le prelungească existenţa prin binefacerile ştiinţei medicale – la venerabila vârstă de 82 de ani, împliniţi la 6 decembrie 2018, când semna prefaţa acestui tom (care apărea, totuşi, în 2019!), dr. Ioan Ieţcu, nu pregeta, în colaborare cu alţi colegi de specialitate, să finalizeze şi să editeze, în chiar anul Centenarului Marii Uniri, trei prezentări video, intitulate: 1) Sub cerul Bucovinei Centenare, 2) Salinele terapeutice din Europa de Est (de la Cacica) şi 3) Din virtuţile şi misterele mâinii (această ultimă abordare fiind o dezvoltare, o actualizare la ceea ce se poate şti în acest domeniu, la care el s-a pronunţat, cândva, în trecut, în teza sa de doctorat… de la care a mai trecut câtva timp şi oamenii au mai adăugat câte ceva!).

Cartea de faţă – având pe prima copertă, imortalizat într-o imagine multicolor „Un colţ de rai din Bucovina” , pe partea de sus, iar mai jos, o altă fotografie simbolizând şi prezentând ingenios „Terra, un astru pe jumătate bolnav” – este apărută în condiţii grafice excelente, şi conţine mai multe fotografii color semnificative, la Editura PIM, din Capitala Moldovei. Ea, cartea, are şi un bogat buchet de colaboratori: prieteni foarte apropiaţi, distinşi şi devotaţi, în frunte cu „jumătatea fiinţei sale”, inginer Oltea Ieţcu (din lumea horticulturii), medicii Gh. Siminea, Simona Rădăşanu, Vlad Rădăşanu, profesorii Filip Preoteasa şi Cristina Rădăşanu, împreună cu Tudor Pletea. Ei l-au ajutat la adunat, selectat şi ierarhizat materialul documentar al travaliului ştiinţific din acest volum, care însumează nu mai puţin de 452 de pagini, format mare.

Cartea are un caracter divers, dens, multidisciplinar, enciclopedic, cu elemente de abordare ştiinţifică, memorialistică, cu reflecţii pe marginea altor cărţi, ale contemporanilor, pe aceeaşi temă, fără un aparat critic, ci doar cu anumite şi cuvenite trimiteri, uneori, şi la subsolul paginilor. Caracterul ei unitar, logic, cronologic şi tematic se constituie tocmai din această diversitate axată pe o astfel de temă majoră, care într-un fel are elemente şi componente complementare în toate domeniile creaţiei materiale şi spirituale. Fiindcă, de pildă, crimele din aceste zile, de la Caracal – despre acel ciudat şi monstruos ucigaş de fete tinere, amintind de naziştii de la Auschwitz, despre care vuieşte încă toată ţara noastră şi nu rămâne indiferentă nici Europa! – este încă o dovadă că o parte din Terra şi oamenii ei sunt bolnavi şi lumea trebuie să ia aminte, spre a încerca şi a nu mai tolera aşa ceva.

Conţinutul cărţii este foarte amalgamat, complicat, multiplicat. Prefaţa, ea însăşi, se constituie în nu mai puţin de vreo treizeci de titluri, fiindcă autorul a voit să nu rămână nimic din ce credea că trebuia să spună în carte, încât ea să cuprindă totul. Urmează apoi următoarele titluri de capitole: I – „Riscurile deforestierii intempestive; II – „Clima, ecologia şi sănătatea omului”; III – „Unele aspecte ale alimentaţiei actuale”; IV – „Aer curat în toată ţara. Poluarea auto – o fatalitate?”; V – „Tragedia şi poezia apei. Apa tuturor şi apa fiecăruia”; VI – „Criza mondială a deşeurilor menajere, industriale şi radioactive”; VII – „Criza resurselor naturale şi «bomba energetică»”; VIII – „Crizele planetare şi perspectivele planetoterapiei”; IX – „Ecologia moralei; Addenda”.

După cum se poate constata, orice cititor poate cerceta şi căuta răspunsuri la unele întrebări, din domeniul pe care îl vrea, spre a-şi completa informaţiile şi a dialoga, citind cartea, cu el însuşi, aşa cum, de obicei, se întâmplă în cazul fiecărei cărţi care ne primeşte în universul ei intim.

Cartea se încheie cu un posibil avertisment: „O pancardă imaginară inserată pe monitoarele navelor interstelare, înfiptă pe marginea globuleţului terestru conţine exclamaţia de mai jos, cu valoare de alarmă sau de avertisment: Pământ! Planetă periculoasă, conflictuală, cu multe focare de război şi cu toate constantele poluării fizice şi chimice depăşite dramatic! Nu coborâm! Nu coborâţi!”.

Oare Omul – acest Homo sapiens, care ar însemna după această expresie şi „omul cel înţelept!” – va fi capabil să mediteze şi să se oprească la timp, în tot ce face – Înainte să fie prea târziu?

Aşadar, să ne întrebăm şi să răspundem fiecare şi la fiecare pas: cât poluăm?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: