Dezbatere la Biblioteca Bucovinei

„Copiii românilor din diaspora”

Ediţia a IV-a a dezbaterii „Copiii românilor din diaspora” este programată pentru astăzi la Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” din Suceava. Potrivit organizatorilor, se va avea în vedere abordarea problematicii specifice situaţiei copiilor ai căror părinţi se află la muncă în străinătate, cu identificarea problemelor sociale sau de altă natură referitoare la copiii românilor plecaţi în afara ţării, cu situaţia copiilor rămaşi acasă în grija unui singur părinte sau chiar a bunicilor sau a altor rude, cu date statistice privind acest fenomen, cu modul de monitorizare şi constatări exemplificative, inclusiv cu ceea ce se face în mod concret, din punct de vedere instituţional, pe acest segment, cu concluzii şi abordări avute în vedere, respectiv cu discuţii cu cei în cauză, invitaţi să participe la eveniment. „Vor fi discuţii legate de integrarea copiilor în sistemul de învăţământ românesc, după ce au învăţat în străinătate, despre cauzele tulburărilor de comportament care apar la copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, despre reprezentarea legală a copilului rămas în ţară, vor fi prezentate cazuri de succes ale echipelor mobile care lucrează cu copiii rămaşi acasă, vor fi prezenţi reprezentanţi şi specialişti din instituţii şi organizaţii partenere, profesori, specialişti în ştiinţele educaţiei, psihologi, asistenţi sociali, părinţi şi copii, familii care s-au întors definitiv şi îşi doresc ca ai lor copii să înveţe în România.”

În acest cadru, Organizaţia „Salvaţi Copiii”, filiala Suceava, va prezenta modul în care se poate obţine reprezentarea legală a copilului rămas acasă. Un ghid pentru părinţii plecaţi în străinătate, realizat de specialiştii din cadrul DGASPC Suceava, va fi înmânat fiecărui participant la întâlnire şi în special familiilor participante.

Se contează pe prezenţa unor specialişti de la CJRAE, reprezentanţi ai IŞJ, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean al Elevilor, care vor prezenta situaţia elevilor cu părinţi plecaţi în străinătate dar şi a elevilor care se reîntorc în învăţământul românesc: situaţii, provocări, instrumente şi modalităţi de reintegrare etc.

Evenimentul, ce va începe la ora 11, este organizat de Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, sub egida Consiliului Judeţean Suceava şi în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, în cadrul proiectului „Luna Diasporei 2019” al CJ Suceava. (D.L.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: