Charlie Chaplin, descendentul unor ţigani nomazi

O ştire publicată de Daily mail a uimit: fiica lui Charlie Chaplin a găsit în sertarul unei mobile a familiei o scrisoare primită de celebrul actor de la vărul lui, Jack Hill. Deşi extrem de concisă, scrisoarea, primită de actor în 1971 (cu şase ani înaintea morţii sale), îi explică fără drept de apel descendenţa şi locul în care s-a născut, într-o caravană de şatră ce a aparţinut… reginei ţiganilor, mătuşa mamei sale. Conform biografiei ce şi-o făcuse, Chaplin a susţinut că s-a născut la Londra.

Puţină lume ştie că Charlie Chaplin se trăgea dintr-o familie de ţigani. Acesta a fost şi marele secret al vieţii sale, faptul că se născuse într-o caravană a rromilor. A apărut însă o dovadă: scrisoarea ce i-a fost trimisă în 1971, şi pe care fiica sa, Victoria, a găsit-o într-un sertar blocat al unui birou moştenit de acesta, scrisoare în care vărul celebrului actor îi mărturisea succint locul naşterii sale.

„Bună Charlie,

Dacă vrei să ştii, eşti născut într-o caravană, la fel ca şi mine. Era o caravană bună, care a aparţinut reginei rromilor, aceasta fiind mătuşa mea. Ai fost născut la Black Patch, în Smethwick, la fel ca mine, dar la diferenţă de doi ani şi jumătate.

La revedere şi mult noroc,

Jack Hill”

Black Patch, de la periferia oraşului Birmingham, era cunoscută în jurul anilor 1980 drept o zonă ocupată de rromi şi aflată în plină dezvoltare industrială. Certificatul de naştere al actorului britanic nu a fost găsit niciodată, iar părinţii săi s-au despărţit înainte ca micul Charlie să împlinească trei ani. Cel mai în vârstă fiu al lui Chaplin rămas în viaţă a declarat că dezvăluirea originilor tatălui său nu îl deranjează. El este convins că scrisoarea găsită de sora sa a avut o semnificaţie specială pentru marele actor, altfel nu ar fi păstrat-o. De altfel, respectiva scrisoare va fi inclusă într-un documentar britanic dedicat începuturilor carierei celui care a fost numit „Micul vagabond”.

Evident, nimic din toate acestea nu aduce atingere talentului actorului britanic, care a avut curajul să înfrunte nazismul şi pe Hitler şi a lăsat în urmă adevărate capodopere cinematografice. La adresa din 287 Kenningston Road, Londra, acolo unde a declarat că s-a născut, va rămâne instalată la loc de cinste o placă comemorativă, iar casa familiei Chaplin, ridicată pe dealurile din jurul localităţii Montreaux, a devenit muzeu. Chaplin va rămâne „The Biggest Little Tramp”, care ne-a învăţat că gândim prea mult şi simţim din ce în ce mai puţin… (L.D.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: