Acţiuni ţintite ale Poliţiei Suceava pentru siguranţa turiştilor, a localnicilor şi a celor care se întorc de la muncă din străinătate

Având în vedere potenţialul turistic al judeţului şi faptul că în această perioadă pe raza judeţului se înregistrează un număr sporit de turişti, în special în zona montană, poliţiştii suceveni desfăşoară activităţi de informare şi acţiuni operative în teren pentru respectarea legislaţiei în domeniul hotelier, legalitatea actelor de comerţ şi creşterea gradului de siguranţă a turiştilor, arată Poliţia Judeţeană Suceava.

Potrivit sursei citate, activităţile au ca grup ţintă turiştii care se află pe teritoriul judeţului, dar şi localnicii sau persoanele care se întorc în această perioadă de la muncă din străinătate. Acţiunile vizează informarea cu privire la măsurile preventive ce trebuie adoptate în legătură cu diverse segmente infracţionale (tâlhării, furturi din auto, din genţi şi buzunare, din camerele de hotel, înşelăciuni, acte ilicite de comerţ).

Poliţia Judeţeană Suceava notează că până la această dată, urmare a măsurilor operative dispuse şi a activităţilor preventive derulate în cadrul campaniei „Turism în siguranţă 2019” cu ajutorul mass-media, pe raza judeţului nu s-au înregistrat evenimente negative majore cu implicarea turiştilor. Nu au fost sesizate furturi de sau din auto, iar turiştii nu au fost victime ale unor infracţiuni grave.

Au fost derulate până în prezent peste 20 de acţiuni de informare în principalele zone turistice ale judeţului, fiind distribuite peste 2000 de materiale preventive.

Sursa citată subliniază că activităţile preventive de informare şi responsabilizare sunt completate şi de acţiuni de constatare ale structurilor operative, echipe de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice desfăşurând acţiuni în sistem integrat de verificare a unor agenţi economici din judeţul Suceava, care desfăşoară activitate de primire turistică sau alte acte de comerţ.

Astfel, vineri şi sâmbătă, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au organizat o acţiune punctuală pe linia prevenirii şi combaterii actelor ilicite de comerţ.

 În cadrul acţiunii au fost verificate 30 de unităţi economice şi au fost constatate două infracţiuni economice.

De asemenea, au fost aplicate 44 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 85.000 lei, toate la Legea nr.12/1990 republicată, privind activităţile comerciale ilicite.

Tot în cadrul acţiunii au fost confiscate şi bunuri şi sume de bani în valoare totală de 3.110 lei.

Pentru ca turiştii să se bucure de un concediu liniştit şi în siguranţă, poliţiştii le recomandă să acorde o atenţie sporită lucrurilor personale, atunci când merg să se relaxeze, în timpul ieşirilor la iarbă verde sau în drumeţii. Iată câteva sfaturi:

> Nu lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, portmonee, telefoane mobile – la vedere în autoturisme.

> Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi!

> Manifestaţi grijă faţă de bunurile dumneavoastră! Este indicat să aveţi în portofel doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente.

> Păstraţi portofelul/geanta în faţa dumneavoastră, aproape de corp, cu deschiderea către interior!

> Evitaţi să păstraţi codul PIN alături de card! Dacă v-a fost sustras cardul, anunţaţi banca despre acest lucru.

> Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele în seiful hotelului! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare efectuării plăţilor curente!

> Dacă vi s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, nu lăsaţi geamurile deschise! Este calea cea mai uşor accesibilă hoţilor!

> Închideţi uşile de la balcon/terasă (acestea pot fi uşor escaladate)!

> Dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie.

> Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul. Nu luaţi în maşină persoane necunoscute, mai ales pe timpul nopţii. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: