Betleem la Suceava

 Chiar dacă Excelenţa Sa, dl avocat Anton Salman, primarul faimosului oraş Betleem, nu a ajuns vineri, 2 august 2019, la Suceava, aşezarea vestită magilor şi lumii de steaua naşterii Mântuitorului a venit la Suceava şi a rămas pentru câteva ore în frumoasa clădire a Muzeului Bucovinei consacrată Istoriei şi în ecoul întâlnirii cu dna Gabriela Baddour la lansarea cărţii sale „Pelerin în Ţara Sfântă”, Editura George Tofan, Suceava, 2019. Cu Gabriela Baddour, „ambasadorul onorific al Sucevei la Betleem”, cum îi place primarului Ion Lungu să spună, având în vedere rolul important pe care românca stabilită acum 31 de ani în Betleem l-a jucat în arhitectura înfrăţirii celor două aşezări, Suceava, cu Cetatea de Scaun a celui mai mare prinţ român al creştinătăţii, fiind de asemenea o stea cunoscută în constelaţia sentimentului religios, a credinţei creştin ortodoxe contemporane. Dar bucuria primirii Gabrielei Baddour la Suceava a mai cuprins – ca la răsărit ziua – o zonă sufletească, preotul Dumitru Airinei, de la Parohia Sf. Vineri Suceava, apreciat organizator de pelerinaje împreună cu Agenţia Simply Travel Suceava, simţind evenimentul şi chemându-i pe participanţi să-l simtă şi ei şi ca „un ritual de înfiere”, după atâţia suceveni atraşi de Cluj, de Transilvania, sosind acest ceas al drumului invers, cu Gabriela Baddour născută în Arad devenind suceveancă. Aradul românesc, a precizat părintele moderator, deoarece există un oraş Arad şi în Israel.

Cinstită, alături de dl primar, şi de prezenţa preotului protopop de Suceava II, Minu Mititelu, şi deschisă de un moment liric susţinut de reprezentanţii Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” Suceava, cu directorul, prof. Johannes Raimund Onesciuc, la pian şi cu Ghenadie Kaptarii la vioară, moment care ne-a dus cu gândul la fiul preotului Iraclie Porumbescu – Ciprian Porumbescu, cu o prezenţă numeroasă alcătuită preponderent din deţinători de atestate şi de amintiri de pelerini în Ţara Sfântă, unii în cămăşi naţionale, cum cu siguranţă au purtat şi acolo, întâlnirea a fost mai mult decât o lansare, pentru mulţi chiar o reîntoarcere în propriile trăiri. Ea a prilejuit, de asemenea, şi sincere, nu o dată vibrante confesiuni, rostite public sau împărtăşite apropiaţilor ori ghidului îndrăgit care le-a fost Gabriela Baddour, preţuit nu numai pentru cunoştinţele sale, ci şi pentru căldura generatoare de emoţii cu care li le-a transmis. Astfel, prof. Elena Manuela David, directoarea Casei Corpului Didactic Suceava, a povestit cât de multe a învăţat în Ţara Sfântă de la Gabriela Baddour şi apoi citind cartea Gabrielei Baddour. E drept, nu a fost o simplă lectură, a înţeles toată lumea, ci una, ca să zicem aşa, cu creionul în mână, de vreme ce „Pelerin în Ţara Sfântă” în această nouă, a doua ediţie, revăzută şi îmbogăţită, a fost tipărită la Editura George Tofan Suceava, editura Casei Corpului Didactic Suceava. „Smerită” în pelerinaj, adică nu prea vorbind despre sine, a mărturisit prof. Elena Manuela David, „nici n-am bănuit că într-o zi îi vom edita cartea” şi că o va face cu mulţumirea că autoarea şi-o va dori în toate şcolile din judeţul Suceava, dorinţă întărită de faptă, adică de o donaţie pentru învăţământul sucevean. Realizat împreună cu părinţii, pentru că tatăl, octogenar visa de mult timp la acest pelerinaj, şi cu fiica cea mare venită special pentru aceasta din străinătate, pelerinajul în Ţara Sfântă i-a apărut profesoarei, fiicei, mamei care este Elena Manuela David ca o călătorie aparte, valorizată, sporită în trăiri înălţătoare atunci când este petrecută în familie. De aici, şi invitaţia adresată participanţilor de a-şi reconsidera vacanţele, de a avea în vedere şi un pelerinaj împreună cu cei dragi.

Prietenoasă, agilă, mai tânără decât aritmetica anilor petrecuţi în România şi la Betleem, Gabriela Baddour a început prin a oferi mulţumiri ca dintr-un uriaş buchet de flori ţinut la piept: primarului Ion Lungu (pr. Dumitru Airinei: „Doamna Luminiţa şi dl primar au plăcut-o din prima!”), preotului Dumitru Airinei – pentru implicarea în pregătirea acestei lansări deosebite, prof. Elena Manuela David, „pentru ajutor, pentru că mi-a urmărit cartea la punct şi virgulă”, Agenţiei Simply Travel „pentru încredere, susţinere, loialitate”, „avem o colaborare de peste 12 ani care mă onorează”, doamnelor de la Simply Travel – „a fi împreună înseamnă iubire”. Această aserţiune a plutit spre mine născând interogaţii, închipuire mai aproape de lucrurile, de situaţiile concrete. Cred că în România anului 1988, Gabrielei Baddour nu i-a fost simplu, nu i-a fost uşor să plece din ţară, să-şi urmeze soţul, medic palestinian, creştin ortodox, la Betleem. Dragostea face minuni, dar ajunsă acolo, nu poate să-i fi fost nici simplu, nici uşor să se adapteze la un alt pământ, o altă limbă, alte obiceiuri. Răspunsul este unul legat de convingerea menirii personale – „fiecare dintre noi are o menire, un dar pe care trebuie să-l afle şi să-l folosească spre binele omenirii şi al său personal”, însă cititorul îl descoperă şi în seninătatea şi afecţiunea cu care Gabriela Baddour vorbeşte despre Betleem: „Vă spuneam că am ajuns în micul orăşel Betleem, locul naşterii lui Iisus Hristos. Aşezat pe două coline cam la 700-750 de metri deasupra nivelului Mării Mediterane, oraşul m-a fermecat prin lumina intensă reflectată de casele albe, din piatră. Oamenii sunt calzi şi primitori: răspund amabil la orice întrebare. Turistul este plăcut surprins să vadă cum poate comunica în limba engleză cu populaţia de toate vârstele, adulţi şi copii de la 7 ani în sus… Oraşul Betleem e atât de mic încât în două săptămâni îl ştii pe de rost. Uneori mi-l închipui tolănit la soare ca un dinozaur paşnic, un uriaş de piatră întins pe două coline printre smochini, migdali şi măslini”.

Ca pretutindeni, ghidul local este suveran. Competenţa a ridicat-o pe Gabriela Baddour din 2017 de la suveranitatea zonală la aceea pentru Ţara Sfântă în întregul ei. Dar în Ţara Sfântă, ghidul se află întotdeauna în stânga preotului însoţitor. După bucuria cu care participanţii l-au întâmpinat pe părintele Dinu, pe preotul Dumitru Irimia, am putut înţelege că l-ar alege din nou, fără să ezite, de va fi să fie iar pelerini. Şi preotul, şi ghidul, dar şi cei care i-au urmat în Ţara Sfântă susţin că timpul potrivit pentru a te înscrie într-un pelerinaj ţi se arată. Că după înscriere, a povestit în continuare Gabriela Baddour, „aşteptarea devine febrilă”, îţi doreşti cu tot mai multă ardoare să calci pe urmele paşilor Mântuitorului, Maicii Domnului, Sfinţilor Apostoli, să atingi Locul Naşterii, Golgota, să respiri aerul pur al Învierii, al Înălţării. A vorbit, cu liniştea profundei simţiri, despre „rugăciunea, hrana noastră sfântă”, despre despărţirea de „lumea frenetică din jur, Babilonul zilelor noastre”, pentru „o comuniune sinceră cu Dumnezeu”: „O putem face la sfânta liturghie, în rugăciune, dar la Locurile Sfinte e altceva”, măcar o dată să ajungem să o trăim acolo, „iar cum spunea şi dna Manuela e important să o facem cu cineva drag”. Pelerinajul, a mai spus, „e o călătorie de suflet, altfel decât oricare alta”, produce în noi o schimbare, „radiem, înflorim”, iar preotul însoţitor şi ghidul „armonizează grupul”, informaţia arheologică, istorică se ţese cu firul emoţiei curate pe canavaua credinţei adânci. „Nu trebuie să îmbătrânim ca să fim pregătiţi”. Vine momentul la orice vârstă. Şi mulţumind încă o dată celor care au răspuns cu amabilitate rugăminţii de a-şi împărtăşi în deschiderea cărţii câteva gânduri despre pelerinaj, în frunte cu PS Episcopul pelerin Macarie Drăgoi din Europa de Nord, PC Arhimandrit Ieronim Creţu, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte (1994-2014), precum şi preotului Dumitru Airinei, Gabriela Baddour a încheiat cu un din inimă „Mulţumesc Bunului Dumnezeu că fac parte din lucrarea Lui, că m-a învrednicit să fiu ghid în Ţara Sfântă!”

Şi primarul Ion Lungu a văzut lucrarea lui Dumnezeu în coincidenţa neîntâmplătoare a primului său pelerinaj în 2017, în chiar anul în care Gabriela Baddour a putut să le fie ghid în întreaga Ţară Sfântă. Un bun prilej pentru a gândi împreună înfrăţirea Sucevei cu Betleemul. Şi pentru a aprecia ajutorul esenţial al doamnei Gabriela Baddour, fiindcă, da, „am avut această şansă, una din cele mai mari reuşite în materie de relaţii externe, dacă ţinem cont că Betleemul are aproape o sută de înfrăţiri. O mare cinste pentru noi!”, a afirmat cu putere dl primar Ion Lungu, înmânându-i dnei Ambasador onorific al Sucevei pentru promovare în Ţara Sfântă Gabriela Baddour o Diplomă de Excelenţă şi mulţumindu-i că a ales Suceava pentru lansarea acestei cărţi, o lansare „simetrică” urmând să aibă loc, la invitaţia dlui primar Anton Salman, în această toamnă, în octombrie, la Betleem, când „cu ajutorul Celui de Sus ne vom afla pentru a treia oară în Ţara Sfântă”. Şi pentru că pluralul o includea de la sine de înţeles pe doamna sa, prezentă la rându-i, primitor, şi printre pelerinii la Suceava de Sânziene, dl primar i-a înmânat Gabrielei Baddour şi un dar personal, din partea soţilor pelerini Luminiţa şi Ion Lungu, o ie şi un ou încondeiat uriaş. Şi, fireşte, flori superbe i-au umplut braţele Gabrielei Baddour, nu numai excelent ghid profesionist, ci şi om care „emană şi transmite multă energie pozitivă persoanelor cu care interacţionează”. „Îmi vine să le sărut!”, a exclamat Gabriela Baddour cu obrazul cufundat în gingăşia şi mireasma lor, fericită ca o elevă premiantă la sfârşit de an şcolar. Astfel că sentimentele de gratitudine exprimate de pr. protopop Minu Mititelu, pentru colaborarea susţinută cu Simply Travel, pentru colaborarea specială cu Suceava, „oraş plin de credinţă” (Ion Lungu), s-au împletit cu aplauzele participanţilor, creând momentul următor, de tăcere propice veştii de vârf a evenimentului, anunţate de dl primar: toamna viitoare, Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava va fi prezent pe scena Betleemului, în cadrul manifestărilor prilejuite de statutul oraşului de Capitală a Culturii Arabe în anul 2020. Vestea a stârnit un nou ropot de aplauze şi a luminat intens chipul doamnelor consilier Angela Zarojanu şi Carmen Veronica Steiciuc, directoarea instituţiei invitate. A fost momentul în care prezenţa în public a artistei plastice Lucia Puşcaşu, a profesoarei Octavia Pînzariu şi a ing. Adrian Pânzariu şi cu siguranţă şi a altor călători de elită, a spus tăcut presei că lansarea, întâlnirea a depăşit şi spaţiul revederii, deschizându-şi larg porţile spre evenimentul spiritual, cultural care atrage întotdeauna prin calitatea sa.

Un şir lung de suceveni care s-au rugat în Ţara Sfântă, într-un pelerinaj, în pelerinaje de neuitat, având-o ghid pe Gabriela Baddour, pentru autografe, dedicaţii pe cartea sa şi pentru calde saluturi şi îmbrăţişări, a încununat această după-amiază minunată, pentru care protagonista sa nu doar că a venit de la Betleem la Suceava aducând pentru câteva ore oraşul naşterii Mântuitorului aici, dar l-a şi urcat la Cetatea de Scaun când soarele aflându-se la zenit, întâmplările şi sentimentele se văd în toată trăinicia lor, în evenimente trecute şi, deopotrivă, viitoare. Frumoase şi atunci, şi acum, şi mâine.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: