Peste 54.000 de lei costă partea de „hârţoage” pentru reabilitarea termică a unui bloc „mediu” din Suceava

> Unui apartament „mediu” dintr-un bloc cu 20 de apartamente îi vor reveni cheltuieli de „proiectare” de aproximativ 2.700 de lei, însă o familie va contribui doar cu 10% din aceasta > „În raport cu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 10 ani, (…) au intervenit schimbări în domeniile salariilor, manoperei, materialelor şi a cheltuielilor cu acestea” arată primarul Ion Lungu, precizând că totalul suportat de un proprietar va fi cunoscut la aprobarea indicatorilor tehnico-economici

 Lucrările de expertizare tehnică, auditare energetică, întocmire a studiului de fezabilitate, a caietului de sarcini şi proiectului de execuţie aferente celor 102 blocuri prinse în Programul de creştere a eficienţei energetice a locuinţelor din municipiul Suceava vor costa 5,53 milioane de lei (inclusiv TVA). De aceea, imobilele în cauză vor fi împărţite în patru loturi, primul dintre ele – pentru care va fi organizată licitaţie în vederea desemnării proiectantului – cuprinzând 26 de blocuri cu 969 de apartamente.

Primarul Ion Lungu a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că pentru început este vorba despre 18 blocuri din Burdujeni şi opt blocuri din cartierul George Enescu. Pentru primul lot se va consuma o sumă de 1,23 de milioane de lei (cu tot cu TVA), procedurile incluzând două etape, respectiv cea de expertizare tehnică, auditare energetică şi aprobare a indicatorilor tehnico-economici, cu alocare de 719.324 de lei, urmată de etapa de întocmire a proiectului tehnic de execuţie, a documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei de construire, cât şi de verificările de rigoare, pentru care se vor cheltui 515.440 de lei.

„Facem primele studii de fezabilitate şi întocmim primii indicatori tehnico-economici, să avem sumele care revin unui apartament cu trei camere, pe unul cu două camere sau pe o garsonieră, respectiv pe un bloc construit înainte de 1990 şi unul ridicat după 1990. În funcţie de acestea, vom avea discuţii cu cetăţenii, pentru că astăzi ne lovim de această barieră, a costului suportat de aceştia. Putem face doar unele aproximări în raport cu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 10 ani, deoarece este mult de atunci şi au intervenit schimbări în domeniile salariilor, manoperei, materialelor, a cheltuielilor cu acestea. Iar un răspuns nu va putea fi dat decât după ce se vor face primele analize şi vom avea primii indicatori tehnico-economici aprobaţi în Consiliul Local” a explicat primarul Sucevei. Potrivit reglementărilor guvernamentale, în cadrul Programului de creştere a eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, bugetul de stat va suporta 60% din valoarea totală a investiţiei, unităţii administrativ-teritoriale revenindu-i 30% din costuri, iar asociaţiei de proprietari – 10%.

Primăria municipiului Suceava a prins în proiectul de buget pentru anul 2019 suma de 4,33 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ un milion de euro, bani reprezentând coparticiparea autorităţilor locale. Astfel, au fost „bugetate” 10.000 de apartamente, însă cereri de intrare în program s-au făcut pentru 4.295 de apartamente din 102 de blocuri aparţinând de 23 de asociaţii de proprietari. Dintr-un calcul aproximativ, de împărţire a sumei de 5,53 de milioane de lei la cele 102 blocuri cuprinse în program, rezultă că doar cu partea de „hârţoage”, pentru fiecare bloc „mediu”, se vor cheltui în jur de 54.200 de lei. Dacă presupunem că un bloc „mediu” are 20 de apartamente, unui apartament „mediu” îi vor reveni aproximativ 2.700 de lei, însă o familie va contribui doar cu 10% din această sumă, respectiv cu 270 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: