Cu toate că se aştepta la circa 5 milioane de euro

Municipiul Suceava primeşte la rectificare cât o comună

> „Nu este ceea ce ne-am dorit, primarii cerând alocarea necondiţionată a diferenţei de bani pierdute în primele 3 luni ale anului” arată primarul Ion Lungu, adăugând că premierul a promis acordarea integrală a sumei rezultate din creşterea cotei defalcate din impozitul pe venit

 Municipiul Suceava va primi doar 2,31 de milioane de lei după rectificarea bugetului de stat de după prima jumătate a anului 2019.

Primarul Ion Lungu s-a arătat nemulţumit de această „strategie a Ministerului de Finanţe”, anunţată de ministrul Eugen Orlando Teodorovici, deoarece alocarea urmează a se face „în funcţie de situaţia financiară a fiecărei localităţi” şi nu „necondiţionat”, ţinându-se cont de fondurile „pierdute” de autorităţile administraţiei publice locale în lunile ianuarie, februarie şi martie, când nu fuseseră aprobate bugetele locale, iar spre primăriile nu s-a îndreptat partea din creşterea sumelor defalcate din impozitul pe venit de la 41,75% la 60%.

„Sigur, nu putem fi mulţumiţi. Am văzut proiectul de rectificare, am primit 2,31 de milioane de lei, ceea ce însemnă o alocare la nivel de comună. Mare parte, respectiv 55% din sumă, este trecută la rezerve, iar aceasta urmează a se acorda în baza unor analize făcute la Ministerul de Finanţe. În termen de 5 zile, ministerul trebuie să emită normele metodologice, iar în 15 zile primăriile vor depune solicitările la administraţiile finanţelor publice. Însă nu este ceea ce ne-am dorit, primarii cerând alocarea necondiţionată a diferenţei de bani pentru primele 3 luni ale anului. Cu siguranţă vom depune şi noi un proiect, în primul rând pentru finanţarea încălzirii în anotimpul rece, la Bioenergy” a precizat primarul.

În urmă cu două săptămâni, Ion Lungu a arătat că municipiul Suceava ar trebui să primească la rectificarea bugetară o sumă de circa 5 milioane de euro. În acest context, la începutul lunii iulie, primarii de municipii s-au întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă, întrevedere în cadrul căreia, în absenţa lui Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor, şeful executivului central ar fi promis că diferenţele rezultate din creşterea de la 41,75% la 60% a cotei defalcate din impozitul pe venit, adunate din lunile ianuarie, februarie şi martie, vor fi acordate integral. Întrebat dacă mai crede că premierul Dăncilă îşi va respecta promisiunea, Lungu a spus că, pe moment, rectificarea pare a fi făcută de ministrul Eugen Orlando Teodorovici. „Eu cred că doamna Dăncilă se va ţine de cuvânt, însă, deocamdată, deciziile le ia domnul ministru de Finanţe” a punctat Ion Lungu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI