Greenpeace acuză că niciun reprezentant al statului nu a dorit să vină pe teren pentru a confrunta raportul său privind tăierile ilegale din Suceava

…Dar şi că jurnalişti care documentau infracţiuni forestiere semnalate de organizaţie au fost agresaţi

În urma investigaţiilor făcute în pădurile din Bucovina, Greenpeace România a fost invitată de Romsilva să verifice în teren neregulile semnalate de localnici şi confirmate de experţi silvici, dar minimalizate de directorul Romsilva Gheorghe Mihăilescu ca fiind „emoţii ale celor care nu ştiu cum se gospodăreşte pădurea”. Organizaţia de mediu a extins invitaţia către Ministerul Apelor şi Pădurilor, pe care îl consideră principalul responsabil pentru fenomenul tăierilor ilegale, care depăşesc 8,8 milioane mc/an, după ultimele estimări oficiale.

Discuţiile dintre reprezentanţii Greenpeace şi Romsilva au fost prezentate de cotidianul „Crai nou” în ediţia sa de ieri.

Într-un comunicat de presă, se arată că, în data de 6 august 2019, reprezentanţii Greenpeace România s-au întâlnit la Ocolul Silvic Vama (jud. Suceava) cu secretarul de stat pentru păduri Daniel-Constantin Coroamă (Ministerul Apelor şi Pădurilor), directorul general Romsilva Gheorghe Mihăilescu, prefectul judeţului Suceava Mirela-Elena Adomnicăi, inspectorul-şef al Gărzii Forestiere Suceava Mihai Găşpărel, şeful Ocolului Silvic Vama Gelu Puiu, alături de alte autorităţi invitate.

„Deşi agenda întâlnirii fusese agreată în prealabil în linia unui dialog constructiv, reprezentanţii Romsilva au încercat să boicoteze prezentarea raportului de investigaţie Greenpeace, realizat de un expert judiciar silvic. «Nu pot să te las (să vorbeşti) pentru că sunt gazda şi organizatorul acestui eveniment» i-a transmis în timpul şedinţei directorul Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, coordonatorului Greenpeace al campaniei pentru păduri Ciprian Găluşcă” explică organizaţia de mediu în comunicat.

Totodată, sursa citată arată că cele trei cazuri analizate de Greenpeace pe raza Ocolului Silvic Vama au fost respinse de şeful OS Vama Gelu Puiu ca „simple erori”, autorităţile dorind să viziteze pe teren doar o suprafaţă de pădure cosmetizată în prealabil de Romsilva, pe care au selectat-o dintr-o postare ilustrativă de pe pagina de Facebook a organizaţiei de mediu, pretinzând apoi că semnalele trase de Greenpeace sunt nefondate.

„La vizita în teren, Greenpeace a invitat şi localnicii care au semnalat nereguli, unele sancţionate anterior şi de Garda Forestieră şi Garda de Mediu, dar nicio autoritate nu a dorit să îi însoţească în suprafeţele de pădure indicate de ei şi analizate de experţii Greenpeace România” se mai arată în comunicat.

Mai mult, reprezentanţii Greenpeace România subliniază că vizita în teren a presei nu s-a încheiat fără incidente.

„Câteva ore mai târziu, când jurnaliştii Recorder filmau lemnul depozitat pe drum de Simion Chiruţ (consilier local al comunei Frumosu, unul dintre patronii de gater care exploatează lemn din pădurile administrate de Romsilva), acesta a accidentat cu intenţie automobilul cu care circulau reporterii, motivând în faţa camerei că nu au dreptul să-i filmeze buştenii. Poliţia chemată la faţa locului a deschis un dosar penal în acest caz. Localnicii confirmă că nu e vorba de un incident izolat şi că astfel de ameninţări se întâmplă în mod curent, unele dintre ele finalizându-se cu acte de violenţă” susţine Greenpeace România.

Mai mult, organizaţia de mediu atrage atenţia că toate acestea se întâmplă la peste un an de la expirarea termenului stabilit în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru punerea în funcţiune a Sistemului de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL).

„În acest context, secretarul de stat pentru păduri din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor, Daniel-Constantin Coroamă, aflat la faţa locului, a refuzat să însoţească în teren echipa Greenpeace, localnicii şi jurnaliştii interesaţi. Greenpeace solicită Poliţiei Române să trateze cu maximă seriozitate agresarea jurnaliştilor care documentau cazurile suspecte, iar Gărzii Forestiere, investigaţii amănunţite ale celor semnalate în raport şi deschidere faţă de plângerile localnicilor, deseori ignorate. De asemenea, Greenpeace cere îmbunătăţirea urgentă a SUMAL de către Ministerul Apelor şi Pădurilor, responsabil să contracareze tăierile ilegale din pădurile României, ajunse la un nivel fără precedent” se mai arată în comunicat. (N.B.)

 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: