Ofensiva şmecherilor s-a încheiat tragic

Când a început răscroirea legilor justiţiei ca Liviu Dragnea şi cei aidoma sieşi să scape de condamnări şi dosare penale, Opoziţia împreună cu experţii Grupului GRECO, ai Comisiei de la Veneţia, ai Parlamentului European, MCV, UE şi vreo 12 ambasade au atenţionat majoritatea de guvernământ şi Guvernul României asupra consecinţelor nefaste, dar nebunia a continuat cu şi mai mare îndârjire. Nu pot fi uitate, nici iertate aroganţa, ameninţările, şmecheria unor jurişti parlamentari cu competenţe discutabile (făcute praf de Curtea Constituţională de mai multe ori şi de experţii europeni), nici minciunile cu sutele de mii de cetăţeni nevinovaţi condamnaţi de justiţia statului paralel. Iar acum sper că bieţii creduli care ieşeau la proteste alături de Dragnea s-au lecuit definitiv.

E prea târziu şi consecinţele răscroielilor legislative nu mai pot fi ascunse, nici evitate. Lasă că nici nu prea se omoară actuala putere să le evite, cât se îngrozeşte la gândul că va trebui să dea seamă şi să plătească ceea ce în vecii vecilor nu se va putea plăti: vieţile unor copii, ale unor cetăţeni încrezători în instituţiile statului. Şi le va plăti cu dispariţia foarte probabilă de pe prima scena politică. De demonstrat.

A se remarca: nu din neştiinţă, nici din milostenie i-au favorizat pe infractori şi corupţi, ci într-adins şi conştient că greşesc. Au vrut cu orice preţ să le arate ei justiţiarilor că trebuie să fie supuşi preaputernicilor zilei, să se teamă de ei, să le ştie de frică, iar ultimele fapte demonstrează că au reuşit. Numai că acum răzbunarea nu a venit de la înfricoşaţi, ci de la copiii frumoşi, ca toţi copiii din lume, căzuţi jertfă poftei de putere nesăbuită şi pierderii simţămintelor omeneşti. Nici poliţişti, nici jandarmi, nici procurori n-au avut curajul să intre peste criminal până la ora 6, aşa cum au scris aroganţii legislatori în noile legi.

Ei, bine, când din pixurile lui Şerban Nicolae, Eugen Nicolicea, Florin Iordache, Tudorel Toader şi ale altora au ieşit pe lângă legi ca Recursul compensatoriu şi articolele incriminate, adică vreo 400 de texte normative din Codul penal care îi favorizau pe infractori, Ministerul Public anunţase deja că „pe anul 2018, în România avem 633 de cauze de omor cu autor necunoscut”. De asemenea, 19.000 de persoane acuzate de omor, viol, furt, trafic de droguri au fost eliberate în baza Legii recursului compensatoriu în perioada 19 octombrie 2017 – 21 iunie 2019, adică fuseseră trimise la reeducare pe spatele şi pe viaţa cetăţenilor contribuabili. Mai reţineţi că „în primele şase luni ale lui 2019, circa 11.000 de persoane au fost victime ale violenţei domestice, dintre care 81 la sută sunt femei. 555 de victime sunt copii”. Şi totuşi modificările legilor nu s-au oprit, noroc de Curtea Constituţională care le-a pus punct, probabil de frică să nu se răscoale populaţia. Au rămas valabile însă Legile trecute de Parlament astă-vară.

Ale căror efecte deja se văd acum: judiciarii şi-au pierdut curajul de a interveni prompt pentru salvarea vieţilor ameninţate de tot felul de ticăloşi, în schimb au prins curaj infractorii, făcându-şi calcule că legiuitorii le-au creat portiţe de scăpare… De suferit, însă, au suferit şi suferă cetăţenii cinstiţi, sute pierzându-şi viaţa pe altarul nesăbuinţelor politice. Ceea ce a făcut ca exodul românilor peste graniţă să continue şi mai abitir, iar cei rămaşi acasă să caute soluţii proprii de supravieţuire: între anumite ore străzile sunt pustii, iar micuţii sunt duşi mereu de mână la şcoală. Fenomenul de pe vremuri al cheii de la gâtul lor e deja nostalgic.

Acestea sunt faptele care au băgat lumea noastră în sperieţi, iar urmările se văd: avem din nou instabilitate politică, din nou guvernul se află la ananghie, iar demiterile şi demisiile se ţin lanţ, provocând destabilizarea organelor justiţiare, mai cu seamă a Ministerului Afacerilor Interne, a Ministerului Public, a serviciului public de alertă 112 şi a STS. Iar unda de şoc nu pare a se opri aici şi acum.

În plus, s-a născut un val de frică amestecată cu ură grea la adresa neputinţei autorităţilor implicate în crimele din Caracal, val comparabil cu acela de după groaznicul şi ucigătorul incendiu de la Colectiv, soldat cu demisia Guvernului Ponta. Şi nu văd nicio posibilitate de a schimba trendul până la alegeri.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI