Magistrala de gaz Pojorâta – Vatra Dornei a obţinut autorizaţia de construire

> Gheorghe Flutur: Transgaz poate începe lucrările. E o zi mare pentru zona Dornelor

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat, vineri, că ministrul Energiei a emis autorizaţia de construire pentru magistrala de gaz natural Pojorâta – Vatra Dornei.

El a spus că autorizaţia a fost semnată vineri, 2 august, fiind valabilă 36 de luni, iar valoarea investiţiei este de 19 milioane de lei.

„Vineri, la Consiliul Judeţean Suceava, ne-am întâlnit specialişti ai CJ Suceava, reprezentanţi ai Transgaz şi ai altor instituţii avizatoare şi s-a finalizat documentaţia în vederea emiterii autorizaţiei de construire” a spus preşedintele Consiliului Judeţean.

El a menţionat că se poate începe oricând lucrarea, pentru că Transgaz are fondurile necesare pentru această investiţie.

„Este o zi mare pentru zona Dornelor” a declarat Gheorghe Flutur.

Hotărârea de guvern prin care conducta de transport gaze naturale Pojorâta – Vatra Dornei a fost declarată proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale a fost adoptată în 3 iulie.

Prin finalizarea tronsonului de conductă Pojorâta – Vatra Dornei se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de nord-vest a ţării cu sistemul de transport gaze naturale din partea de nord-est, definindu-se astfel ca un proiect de importanţă naţională.

Prin realizarea acestui proiect se abordează şi o serie de nevoi sociale într-un areal geografic semnificativ, partea nord-est a ţării, inclusiv educaţie (grădiniţe, creşe, unităţi de învăţământ, campusuri universitare ce nu sunt racordate la gaz), sănătate (viitoarele spitale regionale, spitalele judeţene, municipale şi orăşeneşti, căminele de bătrâni şi centrele sociale), protecţie socială şi locuri de muncă, arată Ministerul Economiei în expunerea de motive.

Conducta de transport al gazelor naturale Pojorâta – Vatra Dornei este o parte dintr-un obiectiv amplu de construire a unei conducte de gaze naturale din regiune, proiect care a fost preluat în anul 2010 de Transgaz, context în care tronsonul de conductă Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei, în lungime de 35,67 km, a fost reproiectat în conformitate cu normele tehnice în vigoare şi cu situaţia obiectivelor existente în teren.

Într-o prima etapă, în anul 2017, a fost pus în funcţiune tronsonul de conductă de la Câmpulung Moldovenesc la Pojorâta, în lungime de 9,28 km. De atunci şi până acum s-au modificat normele tehnice de proiectare, astfel încât acum proiectul tehnic include şi detaliile tehnice specifice tronsonului Pojorâta – Vatra Dornei.

Reamintim că municipiul Vatra Dornei are o populaţie de aproximativ 16.850 de locuitori, fiind al cincilea centru urban ca mărime al judeţului. Aici funcţionează o centrală pe rumeguş, existând reale probleme în furnizarea energiei termice către populaţie şi agenţii economici, situaţie care se regăseşte în toată zona de munte a judeţului. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Hotararea de Guvern emisa de Ministrul Economiei apartine Guvernului PSD-ALDE al Romaniei.Nu va mai impaunati domnule Flutur si nu va atribuiti realizari care nu va apartin..

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: