Studenta Valentina Halip de la USV a luat premiul II

 Valentina Halip, studentă în anul al II-lea la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, a reprezentat în acest an Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava la Festivalul studenţilor francofoni din Europa centrală şi orientală.

Festivalul a fost organizat de Agenţia Universitară a Francofoniei şi a avut loc în perioada 30 iunie – 6 iulie, la Plovdiv, capitala culturală a Bulgariei.

Evenimentul a reunit în jur de 100 de studenţi, pasionaţi de limba franceză, reprezentanţi ai unor universităţi din mai multe ţări europene, dar şi din Asia şi Africa, respectiv Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia, Tunisia, Ucraina şi Ungaria.

La întoarcerea în ţară, Valentina Halip a făcut un rezumat al acestei experienţe:

„Îmi place foarte mult să călătoresc. Am avut norocul să mi se asigure transportul cu avionul de la Suceava la Bucureşti (escală), apoi de la Bucureşti la Sofia. De acolo, am fost transportaţi la Plovdiv cu un autocar. M-am simţit foarte matură şi responsabilă după ce am ajuns cu brio la destinaţie.

Am fost cazaţi în căminul Universităţii de Medicină, la vreo 25 de minute de facultatea unde, în fiecare zi, se ţineau atelierele. Dintre atelierele de painting, gaming, canto, teatru şi dans, eu l-am ales pe cel din urmă. Coregraful nostru, un francez foarte prietenos, Clément Bautot, ne-a ajutat să legăm relaţii strânse în grupul nostru de dansatori amatori, determinându-ne şi să experimentăm pentru prima oară dansul tradiţional bulgăresc specific zonei.

Atelierele ţineau toată ziua, cu o pauză de masă de două ore. Pe seară, cina era servită la cantina căminului şi, ulterior, la 19:30, ne întâlneam într-o sală amenajată cu videoproiector pentru ca fiecare echipă să spună câteva cuvinte despre ţara ei.

Alături de colegii mei români, am încins şi o horă şi am invitat toţi spectatorii să danseze cu noi. Fiecare atelier a pregătit câte un moment artistic pentru a-l prezenta la gală. A existat un juriu, care avea rolul de a evalua fiecare participant şi de a alege câte trei câştigători pentru fiecare atelier.

Premiul I însemna un bilet de avion dus-întors într-o ţară francofonă, premiul II – pe care l-am câştigat la atelierul meu, datorită pasiunii pentru dans – a constat într-o tabletă, iar premiul III era un ceas inteligent.

Fiecare student a primit diplomă de participare şi a obţinut, de fapt, cel mai de preţ premiu: un bagaj de cunoştinţe impregnat de cultură orientală, africană, dar şi europeană, de noi termeni francezi, de prieteni surprinzători, de o gastronomie diferită de cea cunoscută şi de perspective originale de a gândi.

Intenţia mea este să-i încurajez pe cât mai mulţi studenţi să profite de această perioadă a vieţii lor, în care pot să viziteze locuri noi şi să lege prietenii frumoase dacă profită de bursele care le sunt puse la dispoziţie şi pentru obţinerea cărora e nevoie numai de voinţa de a se înscrie. Îndrăzniţi!” a conchis Valentina Halip. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: