Poftiţi la „Prăvălia de cărţi Lumiere”, din Câmpulung Moldovenesc !

Un act de cultură frumos, de ţinută şi „de suflet”- aşa ar putea fi caracterizată manifestarea culturală la care ne referim, organizată în parteneriat de către Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, din Suceava, şi Asociaţia „Universul Prieteniei” Iaşi, la anticariatul cu nume atât de inspirat, deschis de către doamna Luminiţa Ignea şi familia sa.

În primul rând, se cuvine apreciat faptul că familia Ignea nu şi-a împlinit doar un obiectiv personal, ci a deschis publicului din urbea noastră o instituţie, care, cu siguranţă, îşi va dovedi utilitatea. Bibliotecară (acum în şomaj, pentru că Biblioteca Municipală, ca şi Muzeul „Arta Lemnului”, din Câmpulung, au fost închise pentru reabilitare), iubitoare de cultură, poetă sensibilă, autoare de cărţi, Luminiţa Ignea nu se putea desprinde din „paradisul” ei şi, spre lauda sa, într-un spaţiu mic şi amenajat cu gust, a decis să organizeze lansări de carte şi alte manifestări culturale. De aceea, anticariatul s-a inaugurat printr-o astfel de activitate, în prezenţa unor oaspeţi de seamă de la Iaşi, Suceava, Vatra Dornei, Botoşani, Gura Humorului, Vama şi, bineînţeles, din Câmpulung, oameni cu dragoste de carte şi de frumos, îndeosebi creatori de literatură.

Doamna doctor în Istorie Alis Niculică a deschis acest eveniment prin a ne oferi valoroasa „Enciclopedie a Bucovinei”, prezentarea cărţii fiind făcută de scriitoarea şi publicista Doina Cernica. După ce vorbitoarea a evidenţiat personalitatea lui Emil Satco, cel care a iniţiat şi editat prima ediţie a „Enciclopediei”, s-a referit la prodigioasa activitate a fiicei acestuia, care a continuat şi a dezvoltat opera părintelui său. Atât Doina Cernica, cât şi Alis Niculică au caracterizat această nouă ediţie ca un omagiu adus, la Centenar, celor care au contribuit la făurirea României Mari şi prin actul Unirii Bucovinei cu Ţara-Mamă. Apreciată nu numai de către suceveni, ci şi de către bucovinenii din zona Cernăuţi, peste tot unde a fost lansată, „Enciclopedia” poate fi socotită „o Carte a Cărţilor”, o „operă spectaculoasă”, prin care sunt aduse la lumină personalităţi ale Bucovinei din diferite domenii ale culturii, ştiinţei, artei, chiar din activitatea administrativ-socială şi politică, care au trăit sau au avut legătură cu Bucovina noastră întreagă. Alis Niculică a îmbogăţit, în cele 1000 de pagini adăugate vechii ediţii, informaţiile nu numai despre personalităţi, ci şi despre publicaţii apărute în această zonă de-a lungul vremii, localităţi cu rezonanţă istorică etc., făcând din această valoroasă carte un sprijin preţios nu numai pentru cei de azi, ci şi pentru cei care vor veni după noi.

În cuvântul pe care l-a rostit cu acest prilej, autoarea a adus informaţii preţioase despre câmpulungenii care au contribuit la actul Marii Uniri, amintindu-i pe gospodarul Vasile Alboi-Şandru şi pe sublocotenentul Traian Roşu, nume care vor rămâne în memoria oamenilor din aceste locuri. Lucrarea, spunea Alis Niculică, reprezintă răspunsul sudului Bucovinei la speranţa părintelui Jar că înălţimea clopotniţei ridicate la Bănceni va face să fie văzută şi dincoace de graniţă, că astfel fraţii români rămaşi pe pământul înstrăinat nu vor fi uitaţi.

Era firesc ca, în acest cadru emoţional, poeta şi prozatoarea Luminiţa Ignea să aducă în faţa publicului cărţile prin care debutează în literatură, volumele de poezie „Contra – Timp” şi „Muguri de lumină” şi proza scurtă, intitulată „Aglăiţa”.

Despre cărţile sale au vorbit prof. dr. Luminiţa Ţaran şi Ioan Mugurel Sasu, de la Cenaclul „Nectarie”, din Vama, în care Luminiţa Ignea este o prezenţă activă, precum şi prof. Dorina Ghidion, de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc.

Referindu-se la volumul „Contra – Timp”, Luminiţa Ţaran a apreciat substanţa filosofică a unor versuri, tema principală fiind Timpul. Autoarea scrie o poezie reflexivă, de meditaţie, într-o expresie de înaltă ţinută. Vorbitoarea a remarcat şi faptul că volumul a fost întregit prin interesante ilustraţii realizate de Tudoriţa Ignea, fiica autoarei.

Bine documentată şi de folos pentru cei prezenţi a fost intervenţia prof. Dorina Ghidion despre volumul „Muguri de lumină”. Prof. Dorina Ghidion a explicat mai cu seamă valoarea versurilor haiku, gen în care nu mulţi se încumetă şi în care Luminiţa Ignea a debutat cu succes, spunând mult, în puţine cuvinte, autodefinindu-se prin versurile: sufletul întreg/ mi-e captiv într-o carte-/ nicicând mai liber.

Scriitorul Ioan Mugurel Sasu, în calitate de preşedinte executiv al Cenaclului Ţara de Sus, a apreciat aportul scriitoarei la activitatea cenaclului, analizând, totodată, amănunţit volumul de proză scurtă „Aglăiţa”, o carte bine gândită şi scrisă, cu personaje profund analizate, care se impune citită şi recitită.

Cărţile Luminiţei Ignea au fost editate cu sprijinul Asociaţiei „Universul Prieteniei”, din Iaşi, personal al conducătoarei acestei asociaţii, doamna Rodica Rodean, legată de meleagurile noastre prin naştere şi primii ani de şcoală, care s-a dovedit în timp un adevărat Mecena al creatorilor de carte, de sprijinul său beneficiind şi autori câmpulungeni, unii dintre ei, printre care şi gazda şi organizatoarea principală a manifestării, bucurându-se de lansarea volumelor editate în cadrul „Amiezilor ieşene”, unde oaspeţi au fost mai mulţi autori din judeţul nostru. Atât editorul Rodica Rodean, cât şi colaboratoarea sa, doamna Cornelia Angheluţă, primul lector al acestor cărţi, au apreciat în cuvântul dumnealor valoarea acestei tinere scriitoare, dar şi-au exprimat admiraţia şi pentru munca titanică a autorilor „Enciclopediei Bucovinei”.

Doamna Rodica Rodean a înmânat, cu acest prilej, autoarelor dr. Alis Niculică şi, respectiv, Luminiţa Ignea, diplome de apreciere din partea Asociaţiei „Universul Prieteniei” Iaşi.

Manifestarea a fost încheiată cu momente artistice de excepţie, oferite prin catrenele adresate ambelor autoare de către scriitorul Gheorghe Solcan, din Gura Humorului, ca şi prin momentele muzicale emoţionante ale solistei de muzică populară Felicia Oblezniuc, profesoară la Şcoala Specială Profesională, îmbrăcată, ca de obicei, într-un frumos costum naţional din partea locului, şi ale profesorului Romeo Grosu, de la Clubul Copiilor Câmpulung Moldovenesc, care ne-a delectat cu interpretarea la nai (acompaniat la acordeon de prof. Sabie Daniel), a unei vechi doine şi a Ciocârliei.

Întreaga activitate a fost moderată de Artemisia Ignătescu, care a prezentat publicului aspecte din activitatea autoarelor şi a celorlalţi vorbitori, participanţi la reuşita acestui deosebit act de cultură.

 ARTEMISIA IGNĂTESCU

DORINA GHIDION

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: