Politica triburilor

 Cu câteva luni înainte de începerea campaniei electorale prezidenţiale, apele încep cât de cât să se limpezească în politica românească, aşezând fiecare formaţiune politică acolo unde îi este locul. Era nevoie de această reaşezare deoarece una din caracteristicile partidelor româneşti este să-şi ascundă adevărata situaţie internă, să-şi neglijeze identitatea sau să o înflorească, numai ca să se prezinte competitorilor şi electorilor ca mari, puternice, importante, cu mult peste datele reale. Ca dovadă, atunci când vine vorba de negocieri cu celelalte formaţiuni pentru realizarea unor alianţe, coaliţii, se manifestă neîncrederea, aşa că apelează la firme de sondare de casă, făcând apoi mare caz de cifrele mincinoase. Fie de-o parte, fie de alta. De demonstrat.

Ce ascund toate partidele de la noi? Faptul că nu funcţionează pe baza unor interese ale unor mari mase de cetăţeni ori în temeiul unor precepte ideologic-doctrinare, ci mai cu seamă pe baza intereselor, uneori şi a scopurilor ascunse ale unui lider a cărui situaţie seamănă cu aceea a masculului Alpha. În numele acestei presupuse puteri de dominare a grupului, membrii nu-i ies din cuvânt, aprobându-i toate năzbâtiile, iar de democraţie internă de partid nici nu poate fi vorba. Am numit acest tip de politică politica tribală, un fel de activitate gentilică primitivă de care s-au prevalat şi domnii feudali, şi găştile de cartier.

Iar constatarea de mai sus a devenit şi mai evidentă odată cu anunţarea şi depunerea candidaturilor pentru cea mai înaltă funcţie în stat, aceea de preşedinte. Chiar dacă prin deciziile Curţii Constituţionale s-a ales praful de regimul semiprezidenţial statuat în Constituţie. Aşa slăbită cum este preşedinţia, o dată la 5 ani avem totuşi cea mai importantă confruntare electorală. Se vede că este probabil mai atractivă simbolistica puterii decât puterea însăşi.

Or spectacolul stabilirii şi al depunerii candidaturilor scoate acum la iveală lipsa de substanţă social-politică a partidelor, lipsa lor de reprezentativitate: ţinând cont de majoritatea sondajelor de opinie, au şanse de a accede în funcţia atât de râvnită doar 3 (trei) candidaţi virtuali şi cele trei formaţiuni politice care îi susţin: Klaus Iohannis şi PNL, Viorica Dăncilă şi PSD, Dan Barna şi USR-PLUS. (Ordinea exprimă o anume realitate, fără partizanat sforăitor).

Numai că de aruncat se aruncă în bătălie, ca de obicei, şi alţii, încercând ruperea unor facţiuni din respectivele partide: Gabriela Firea şi Liviu Pleşoianu, din PSD, Gabriela Firea, Viorica Dăncilă şi Călin Popescu-Tăriceanu cu al său ALDE notat la ultimele alegeri cu 4,5% ar avea nevoie de susţinerea unei largi coaliţii alcătuite din PSD, Pro România, ALDE şi ce se va mai găsi, nu în cele din urmă Viorel Cataramă, din PNL şi iluzoria Dreaptă Românească… Iluzorie deoarece n-a fost în stare decât în 1996 să-şi depună toate ouăle în acelaşi cuib. Cu toţii, fără niciun fel de îndoială, îşi previzionează răsunătoare succese…

Ei, bine, un asemenea comportament demonstrează lipsa de modestie, de maturitate politică a liderilor şi a partidelor româneşti, partide fără viziune, fără cine ştie ce reprezentativitate populară, fără consistenţă ideologică, ceea ce ne duce cu gândul la viaţa triburilor africane ori polineziene. Mai luaţi în calcul că până azi niciunul dintre virtualii candidaţi la preşedinţie nu şi-a făcut public un program electoral minimal în baza căruia electorii să se decidă cu cine votează. Nu că ar fi pentru prima dată. Numai că după 12 ani de Uniune Europeană era de aşteptat ca şi politica românească să se îndrepte către o democraţie cât de cât normală, măcar să copie situaţia din Occidentul civilizat şi dezvoltat, dacă de altceva nu e în stare.

Din păcate, nici n-ar putea fi altfel deoarece e singurul tip de politică pe gustul „marilor analişti şi comentatori” din spaţiul public. Bătălia politică între masculii Alpha este singura lor preocupare, iar agenda publică dominată de necazuri sociale, sărăcie endemică, subfinanţare a unor domenii capitale ca dezvoltare economică, educaţie şi sănătate arareori este luată în discuţie. În fond, avem politica pe care o promovăm prin mass-media.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: