Peste 350 de cadre didactice s-au înscris la cele 14 ateliere de formare ale proiectului „AmbasaDOR de Bucovina”

> Conf. univ. dr. Otilia Clipa: În următorii 10 ani va fi o nevoie acută de profesori calificaţi

 Proiectul de formare a cadrelor didactice iniţiat de Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei din USV, „Diaspora – Educaţia şi formare. AmbasaDOR de Bucovina”, a fost lansat, ieri, la USV, în prezenţa rectorului USV, Valentin Popa, ÎPS Pimen Suceveanul, prefectului Mirela Adomnicăi, preşedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a primarului Sucevei, Ion Lungu, a profesorilor formatori.

Managerul de proiect, conf. univ. dr. Otilia Clipa, a explicat că, potrivit estimărilor, în următorii 10 ani va fi o nevoie acută de profesori calificaţi.

Ea a precizat că, potrivit datelor statistice, în perioada 1998-2018, circa 22.000 de profesori au plecat din ţară şi a menţionat că românii performează în alte sisteme de învăţământ.

Conf. univ. dr. Otilia Clipa a arătat că activităţile derulate vor aduce celor interesaţi experienţa a 25 de profesori, cercetători şi manageri care activează în sistemele educaţionale din Anglia, Grecia, Italia, Spania, Germania, Belgia, Franţa, Elveţia, Ucraina, Norvegia, Luxemburg, Canada şi Statele Unite ale Americii.

Ea a arătat că, în acelaşi timp, proiectul beneficiază de implicarea a 25 de cadre didactice, cercetători şi specialişti din România, absolvenţi şi studenţi din diaspora şi din Suceava.

Potrivit acesteia, toţi invitaţii propun teme actuale pentru educaţia din România în cadrul celor 14 ateliere de formare şi de împărtăşire de bune practici programate în perioada 22-26 iulie la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Ea a precizat că sunt înscrise 350 de persoane la cele 14 ateliere de formare, unele la mai multe ateliere.

 Reamintim că proiectul îşi propune să construiască o reţea de comunicare între specialiştii în educaţie din regiunea nord-est şi profesorii şi cercetătorii români din diaspora, cu scopul păstrării şi transmiterii identităţii culturale româneşti, concomitent cu deschiderea României spre valorile culturale europene.

Mirela Adomnicăi: Societatea se schimbă mai repede decât am fost obişnuiţi

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat ieri la USV, la lansarea proiectului de formare în educaţie „AmbasaDOR de Bucovina”, că Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei a oficializat printr-un proiect ceea ce s-a întâmplat şi până acum.

„În ceea ce priveşte colaborarea cu diaspora, multe activităţi s-au derulat până acum şi îmi doresc ca acest proiect, care înseamnă oficializarea a ceea ce aţi făcut şi până acum, să însemne pe termen lung sustenabilitate, acorduri de colaborare pe schimburi de cărţi, pe schimburi de experienţă” a spus prefectul.

Mirela Adomnicăi le-a urat bun venit acasă celor care sunt din diaspora şi participă la proiect şi a spus că şi-ar dori o şcoală care să hrănească visele copiilor şi să le facă posibile.

Ea a arătat că acest proiect este generos mai ales prin schimbul de experienţă dobândită de-a lungul timpului şi pe care cei prezenţi pot să îl împărtăşească aici.

„Este o dinamică permanentă. Societatea se schimbă mai repede decât am fost obişnuiţi şi cred că trebuie să ţinem pasul cu această schimbare, iar fiecare experienţă dobândită şi împărtăşită ne ajută să atingem acel obiectiv: o şcoală care să hrănească visele copiilor şi să le facă posibile” a spus Adomnicăi.

Ion Lungu: Trebuie pus mai mult accent pe această comoară a noastră care este diaspora

Prezent la lansarea proiectului, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, ieri, că este important ca experienţa diasporei să fie împărtăşită în mai multe domenii, pentru că împreună cu diaspora se poate progresa.

Lungu a spus că de la an la an capătă anvergură aceste proiecte legate de diaspora după ce, în 2016, Gheorghe Flutur a iniţiat primul program important, Luna Diasporei.

„Azi înţeleg că este un prim modul legat de educaţie. Mi-aş dori, în anii următori, un proiect legat de administraţie. Am fost în multe ţări din Europa, implementăm multe proiecte europene, şi am găsit angajaţi români la primării din Stockholm, în Finlanda, la Barcelona. Sper ca într-o zi să facem şi un astfel de proiect pentru că trebuie să punem în valoare diaspora” a spus primarul.

El a precizat că, din păcate, la nivel politic se doreşte doar folosirea diasporei din punct de vedere electoral.

„Nu este corect. Eu cred că trebuie să punem diaspora în valoare, împreună să învăţăm din expertiza şi experienţa diasporei şi an de an să facem diferite dezbateri pe anumite module, în aşa fel încât să avem toţi de câştigat. Sper ca în anii viitori şi Primăria Suceava să fie partener. Chiar dacă astăzi există un minister al românilor de pretutindeni, cred că trebuie pus mai mult accent pe această comoară a noastră de afară care este diaspora şi pe care să o folosim în interesul ţării, cum fac şi celelalte ţări, şi nu electoral, ci să progresăm împreună” a conchis Ion Lungu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: