Tentaţia zborului

Pământul şi Cerul sunt deopotrivă izvoare şi spaţii din care şi în care creaţia, indiferent de straiul pe care îl îmbracă, îşi dobândeşte dimensiunile valorice, valenţele zborului cu aripi necăzătoare devenind idealul fiecărui creator. „Un cer de stele de desupt,/ Deasupra-i cer de stele…” sintetiza Mihai Eminescu Universul prin care împărăţea nemuritorul „Luceafăr”.

Prin toate volumele de poezie publicate până în prezent, suceveanul cu rădăcini botoşănene Ilie Ibănescu-Anemone se înfăţişează publicului cititor de literatură ca un posesor al principalelor date ce pot conduce către împlinirea înaltelor aspiraţii. El este conştient, totodată, de dificultăţile pe care un asemenea drum îl implică. Se consideră un „Călător prin Univers,/ Mă duce norul zburător…”. Observăm tentaţia urcuşului. Dar şi conştiinţa realităţii: „Pe cărările de foc/ Îngeri negri mă vor duce,/ Într-un colţ de Univers,/ Pentru mine nu e loc…”.

Noua carte de versuri – „Oamenii Universului” –, apărută în acest an, 2019, la Editura Lidana, poate fi socotită ca un tablou finit pe care autorul şi-l zugrăveşte în cele mai directe şi sincere culori. „Pământule bun, din iubire pentru tine/ Te vrem gură de rai şi far la marea albastră,/ Rămâi de-a pururi casa noastră/ În Univers”. Dar poetul nu idealizează, nu compune elegii, ci poezie realistă, într-o exprimare directă. „Suntem o ţară de iepuri/ În bătaia pustiei…”. Sau „Ninge viscolit în inima mea,/ Când văd ţara răvăşită şi săracă…” Chiar şi metafora capătă înfăţişarea de săgeată îndreptată către crudele realităţi cu care şi poetul se confruntă, fără a le tolera, dar şi fără mijloace de a le înlătura. „M-am urcat pe-un colţ de lună/ Să văd lumea dacă-i bună…”. Şi a băgat de seamă că „Viaţa nu-i decât un vis –/ Dulce floare de cais!”. Pentru că se simte „…cocorul care/ N-are aripi să mai zboare”.

Om credincios condeiului său, Ilie Ibănescu-Anemone îşi dovedeşte afecţiunea faţă de actul creaţiei în chip demn, curajos şi generos. Atitudine care se reflectă în egală măsură şi în relaţiile sale cu cititorii, respectul pe care li-l poartă reieşind cu limpezime din felul în care li se adresează, direct sau indirect. Şi se roagă pentru ei: „Lasă Doamne, luminile cerului,/ Să cadă peste ţara mea,/ Aici e grădina raiului,/ Tu lasă îngerii de pază, înarmaţi cu solia luminii”. Dar nu-i amăgeşte. Dimpotrivă, sub apăsarea realităţilor cu care nu doar el se confruntă, le atrage luarea aminte: „Moare timpul,/ Arde Universul…” Nu-l rabdă inima, însă, să-l lase pe cel de lângă dânsul cuprins de disperare, prin lipsa unei perspective încurajatoare: „Spre noi se îndreaptă acum săgeţile luminii/ Va înflori şi spaţiul lui Astral/ Şi pâinea cerului o vom avea/ Pe masă”.

Fără a se făli cu asta, poetul Ilie Ibănescu-Anemone este şi un om credincios. „Sfânta Cruce”, „De la Creator”, „Sfinţii Trei Ierarhi”, „Sfântul Grigore Teologul”, „Sfântul Ioan Gură de Aur”, „Daniil Sihastrul”, „Îngerii colindă” sunt texte edificatoare. La fel sunt şi cele câteva poezii dedicate Sfântului Efrem sirianul, care s-a creştinat, devenind „Stea strălucitoare pe cerul/ Răsăritului din Nisibe (…) Învăţătorul sirienilor şi al lumii…”

Profesor de limba şi literatura română, poetul Ilie Ibănescu-Anemone este şi un bun cunoscător, dar şi un mare iubitor al domeniului. Nu e, deci, de mirare că în scrierile sale reverberează şi ecouri din creaţiile unor mari poeţi români: Mihai Eminescu, George Coşbuc, Lucian Blaga, George Bacovia ş.a. Cum, de asemenea, este firească afecţiunea faţă de Nicolae Labiş: „Mălinule, cu fruntea de zăpadă,/ În care dorm păduri de stele,/ Izvorul trece murmurând/ Povestea puiului de cerb”.

Dar şi ecouri din marii prozatori se pot distinge în această carte. Şi din cunoscuţi dramaturgi – „Am adormit pe-un colţ de lună/ Privind la steaua fără nume…”. Gestul nu este câtuşi de puţin imputabil, pentru că Ilie Ibănescu-Anemone nu vrea altceva decât să-şi asume apartenenţa.

VASILE FILIP

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: