Romsilva solicită populaţiei să prevină incendiile de pădure

> Regia face apel la responsabilitate celor care fac foc în apropierea pădurilor şi să se asigure, înainte de plecare, că focul este stins

Regia Naţională a Pădurilor a făcut, sâmbătă, un apel pentru prevenirea incendiilor, având în vedere că prin fenomenele meteorologice specifice sezonului estival, caracterizate prin temperaturi ridicate şi apariţia secetei care conduce la uscarea vegetaţiei ierboase, sunt create premisele producerii şi extinderii incendiilor de pădure.

În această perioadă, proprietarii de terenuri limitrofe cu pădurile obişnuiesc să îşi igienizeze zonele agricole prin incendierea miriştilor, dar se constată şi o intensificare a turismului şi a drumeţiilor în natură, crescând astfel riscurile producerii unor incendii care se pot extinde rapid şi la păduri.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a anunţat că intensifică acţiunile specifice prin aplicarea de măsuri cu rolul de a preveni declanşarea incendiilor în suprafeţele cu pădure, dar şi de intervenţie în cazul izbucnirii unui incendiu de pădure.

Potrivit sursei citate, Romsilva colaborează permanent cu Inspectoratul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă precum şi cu Garda Naţională de Mediu, autorităţi care au responsabilităţi în aplicarea prevederilor legale de prevenire şi de stingere a incendiilor.

Din analizele efectuate de specialiştii Romsilva reiese că în ultimii 5 ani cele mai multe incendii de pădure au fost provocate de focul lăsat nesupravegheat în terenurile agricole, păşunile, fâneţele şi miriştile situate lângă păduri.

Astfel, începând cu anul 2014 şi până în prezent s-au înregistrat 1.234 de incendii în pădurile administrate de Romsilva, iar din acestea 956 au fost provocate de focul lăsat nesupravegheat, 24 au fost declanşate de factori naturali, precum trăsnetele, iar patru incendii au fost provocate intenţionat.

Aceste incendii au cuprins peste 6.930 ha pădure, dintre care cea mai mare suprafaţă afectată a acestora, respectiv 6.150 ha pădure, a fost litiera (aşa-numitele incendii de litieră).

Suprafeţele afectate în anii trecuţi de incendii de pădure s-au refăcut în totalitate prin munca silvicultorilor, arată Romsilva.

Directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a făcut un apel la responsabilitate din partea celor care fac foc în apropierea pădurilor.

 „Pentru siguranţa pădurii, care este a noastră, a tuturor, rugăm proprietarii terenurilor agricole limitrofe fondului forestier şi turiştii care aleg să petreacă timpul liber în natură să ia măsuri preventive, să nu lase focul nesupravegheat şi să urmeze toate instrucţiunile specialiştilor pentru a evita declanşarea incendiilor de pădure. Putem preveni un incendiu dacă suntem responsabili şi dacă ne asigurăm că, la plecare, locul rămâne curat şi focul este stins complet” a declarat directorul general Romsilva.

Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier proprietatea publică a statului şi asigură servicii silvice altor proprietari pentru aproximativ 1,10 milioane de hectare de fond forestier proprietate privată. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: