Lovitură grea pentru românii din nordul Bucovinei

> În Ucraina a intrat în vigoare legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene

Mult criticata lege cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat a intrat în vigoare marţi în Ucraina, documentul prevăzând utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile de activitate, informează agenţia de ştiri din Cernăuţi BucPress.

Această lege prevede că fiecare cetăţean al Ucrainei este obligat să vorbească limba de stat ca limbă a ţării a cărei cetăţenie o deţine. Astfel, legea stabileşte că limba oficială în Ucraina este limba ucraineană şi ea este obligatorie pentru toate instituţiile de stat, în toate sferele de activitate, pe întreg teritoriul ţării. Ea îi obligă pe oficiali şi funcţionarii publici să vorbească limba de stat şi să o aplice în exercitarea atribuţiilor oficiale.

Ucraineana devine obligatorie şi în mass-media online, şi în publicaţii; publicaţiile de pe site-uri trebuie mai întâi să fie în limba ucraineană, dacă au şi alte versiuni.

Site-urile şi ziarele trebuie să aibă şi câte o versiune în limba ucraineană sau cel puţin 50% din conţinut să fie în limba ucraineană. Producătorii şi distribuitorii de film şi TV vor trebui să se asigure că 90% din conţinutul lor video este în limba ucraineană. Şi cărţile trebuie să aibă cel puţin 50% conţinut în limba naţională.

Pentru utilizatorii de computere, software-ul trebuie să aibă o interfaţă în ucraineană, deşi legea permite folosirea în acest caz a limbii engleze sau a oricăreia dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene, notează publicaţia „Libertatea cuvântului” din Cernăuţi.

Pentru încălcarea legii se introduce pedeapsa administrativă, iar „pentru umilirea publică şi nerespectarea limbii de stat”, răspunderea este penală. Legea însă nu obligă folosirea limbii ucraineană în comunicarea personală şi în timpul ceremoniilor religioase.

Totodată, din lege a fost exclus aliniatul: „Statutul limbii ucrainene ca limbă de stat nu poate să fie un temei pentru încălcarea drepturilor lingvistice sau ale necesităţilor lingvistice ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”. Acest articol de mare importanţă pentru românii din Ucraina este considerat de autorii proiectul de lege ca fiind unul inutil şi speculativ, remarcă BucPress.

Amintim că această lege a fost criticată dur de Ungaria, în sensul că ar leza drepturile minorităţii maghiare, dar a fost trecută cu vederea de autorităţile de la Bucureşti. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: