Vecinii din ultima linie a satului

Voturile rromilor – şmen românesc ! (3)

Probabil pentru că, uşor-uşor, spaţiul public românesc va fi curând contaminat cu dezbateri politice, naţionalisme, şovinisme, homofobii, misoginisme, autostrăzi, spitale, şcoli şi tot soiul de alte declaraţii şi promisiuni electorale, tocmai am primit recent lămuriri despre voturile rromilor din discuţia dintre doi formatori de opinie, la care am asistat întâmplător. Un cunoscut politician (trecut prin mai multe partide politice, prin parlament şi chiar prin guvern) discuta cu un la fel de cunoscut expert în toate domeniile vieţii publice (aşa cum este prezentat în emisiunile TV), ce a abandonat jurnalismul în care a debutat pe vremea comunismului în favoarea politicii parlamentare, deci amândoi cu vastă experienţă electorală, despre controlarea votului din diaspora prin mobilizarea votanţilor rromi: „Nu-i nevoie să-i mobilizezi pe ţigani, ci doar pe bulibaşii lor, că aşa se practică”. După care, evident, a urmat o succintă expunere tehnică privind metodele practice prin care „bulibaşa” îşi controlează electoratul, cea mai cunoscută fiind „suveica”.

 Nu îi judec pe cei doi formatori de opinie, căci ei făceau doar un schimb de experienţă, util însă şi pentru mine ca să înţeleg modul în care politicianul român percepe masa de votanţi rromi prin lentila deformată a unor lideri informali, pe care oricum el îi dispreţuieşte, dar care-i pot umple tolba electorală cu voturi câştigătoare – un fel de scârbă utilitaristă a omului superior faţă de animalul domestic care, culme a ironiei, a obţinut drept de vot. Paradoxal, voturile sunt egale doar în aparenţă, dar nu şi pentru cel ce le culege: ca prelungire a perioadei de robie, boierul ales pentru că are mai mulţi robi devine astfel expresie a unei democraţii autohtone cu iz medieval. Cei doi n-aveau habar cine sunt, imaginându-şi probabil că, mai bronzat fiind, tocmai ce revenisem din vacanţa de la Saint Tropez; oricum, chiar dacă ar fi ştiut, nu ar fi contat, căci percepţia lor nu m-ar încadra în masa electorală controlată de bulibaş, adică nu sunt destul de ţigan. (Va urma)

LUCIAN DIMITRIU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: