Slujbe arhiereşti

La Parohia Vârfu Dealului

 Doi ierarhi au slujit duminică, 7 iulie, la Parohia suceveană Vârfu Dealului care a fost înfiinţată acum două decenii, în anul 1998. Arhiereii au fost aşteptaţi la intrarea în localitate de buciumaşi.

Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarhul Plaiurilor, a liturghisit împreună cu ierarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Pimen. Din soborul coslujitor, alături de pr. Constantin Purice, parohul de la Vârfu Dealului şi de preoţi din parohiile învecinate, a făcut parte şi pr. Viorel Ilişoi, consilier economic în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

La slujba arhierească au fost prezente oficialităţi locale, precum şi numeroşi enoriaşi şi închinători veniţi din parohiile învecinate. Un grup de cântăreţi bisericeşti a dat răspunsurile la strană.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Mitropolitul Petru, care a reluat îndemnul Mântuitorului, anume acela de a căuta mai întâi Împărăţia Sa şi toate celelalte se vor adăuga nouă (Matei 6, 33). Ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să-i ceară lui Dumnezeu sănătate şi iertarea păcatelor.

La final, Comitetul parohial a pregătit o agapă pentru închinătorii veniţi din alte localităţi.

Parohia Vârfu Dealului îi are ca ocrotitori pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Locaşul de cult a fost ridicat în 1998, atunci când s-a înfiinţat şi parohia, care cuprinde 40 de familii. (CONSTANTIN AGAFIŢEI)

> La Parohia Milişăuţi

Credincioşii din Parohia Milişăuţi, Protopopiatul Rădăuţi, l-au serbat luni, 8 iulie 2019, pe Sfântul Mucenic Procopie. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de IPS Părinte Arhiepiscop Pimen şi PS Părinte Episcop Damaschin, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Sărbătoarea Sfântului Mucenic Procopie a fost celebrată în mod deosebit de credincioşii Parohiei Milişăuţi. Astfel, duminică seara a fost oficiată slujba Privegherii, iar luni programul liturgic a continuat cu Utrenia şi Acatistul Sfântului Mucenic Procopie.

Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu părintele Petru Lupăştean – protopop de Rădăuţi, au oficiat în ziua pomenirii Sfântului Mucenic Procopie Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Milişăuţi. Răspunsurile la strană au fost date de corul parohiei, dirijat de preotul paroh Bogdan Lupăştean. Slujba arhierească a fost prilejuită de primul hram al parohiei, ce datează de mai bine de cinci secole.

În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, IPS Părinte Arhiepiscop Pimen a spus: „Astăzi îl cinstim pe Sfântul Mare Mucenic Procopie – cel care l-a ajutat pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare în luptele sale pentru apărarea credinţei strămoşeşti, pentru apărarea pământului strămoşesc. Într-una din lupte, în toiul bătăliei, s-a arătat Sfântul Mare Mucenic Procopie îmbărbătând oştirea lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi, în primul rând, pe Sfântul Voievod. De aceea, domnul Moldovei i-a mulţumit Sfântului Procopie, ridicând aici o sfântă biserică frumoasă prin arhitectură şi pictură, care, din nenorocire, a fost dărâmată în timpul Primului Război Mondial. Sfântul Voievod Ştefan cel Mare a biruit datorită vitejiei oştenilor, a moldovenilor, a biruit datorită înţelepciunii lui în domeniul militar, în domeniul luptelor, a biruit datorită, în primul rând, ajutorului lui Dumnezeu şi a biruit luând îmbărbătare şi de la Sfinţi, prietenii lui Dumnezeu, Marii Mucenici Procopie, Dimitrie şi toţi ceilalţi. Aşa a putut să biruiască Sfântul Ştefan cel Mare pe duşmanii credinţei şi ai pământului nostru strămoşesc”.

La momentele cuvenite din Sfânta Liturghie, teologul Vasile Şincari a fost hirotonit diacon pe seama Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Bogdan Lupăştean a mulţumit arhiereilor, soborului de clerici şi credincioşilor pentru prezenţa la această sărbătoare a bisericii din Milişăuţi. La final, a fost sfinţită casa de prăznuire din curtea bisericii.

Sfântul Voievod Ştefan cel Mare a ridicat la Milişăuţi o biserică după ce a câştigat lupta de la Râmnicu Sărat, împotriva lui Basarab al IV-lea cel Tânăr. În timpul luptelor, Sfântul Procopie i s-a arătat slăvitului voievod pe cer, încurajându-i pe oşteni. Atunci Sfântul Ştefan cel Mare a hotărât ca la Milişăuţi să ridice o biserică închinată Sfântului Mare Mucenic Procopie. Biserica a fost distrusă în august 1917 prin dinamitarea ei de către armata austro-ungară. Biserica mai constituia şi un important punct de observare pentru soldaţii unguri şi austrieci. Ruşii, observând turnul înalt, au deschis foc de artilerie asupra bisericii. Ungurii şi austriecii, pentru a scăpa de tunurile ruseşti, pun dinamită sub ziduri şi într-o clipă au transformat-o într-un morman de pietre.

Credincioşii au construit o capelă în apropiere de ruinele locaşului de închinăciune, care a rezistat o scurtă perioadă de timp. După cel de-al Doilea Război Mondial, satul Milişăuţi a fost distrus aproape în totalitate, rămânând doar şase case. Ulterior, s-a început reconstruirea satului. În localitatea Sadova de lângă Câmpulung Moldovenesc s-a construit în acea perioadă o nouă biserică. Vechiul sfânt locaş din lemn a fost desfăcut şi donat localnicilor din Milişăuţi. Din anul 1946 până în 1950 a fost reconstituită biserica, păstrându-se hramul „Sfântul Mare Mucenic Procopie”. În anul 1994 a început construcţia bisericii cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, sfinţită pe data de 17 august 2014. (C. AGAFIŢEI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: