Oficiali UNESCO îngrijoraţi că activitatea forestieră ar putea avea un impact negativ asupra pădurilor seculare din România, inclusiv Codrul Secular Slătioara, înscrise în Lista UNESCO

> Romsilva invită specialiştii UNESCO să evalueze modul în care se respectă regulile de administrare a obiectivelor

 O comisie comună a Centrului pentru patrimoniu mondial UNESCO şi specialişti în monitorizare reactivă de la Uniunea Internaţională de Conservare a Naturii (IUCN) vor veni în România, pentru a evalua modul în care ţara noastră respectă regulile de administrare a unuia dintre obiectivele sale înscrise în Lista patrimoniului mondial, „Pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei”, se arată într-un comunicat al Comisiei parlamentare UNESCO.

Situaţia din România a fost dezbătută în cadrul celei de a 43-a sesiuni a Comitetului patrimoniului mondial UNESCO, la care participă o delegaţie parlamentară condusă de deputatul Ionel Palăr, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, din care fac parte deputaţii Lucian Simion şi Sorin Lazăr şi senatorul Alexandru Pereş.

Situl „Pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei” cuprinde păduri situate în 11 ţări europene, printre care şi România, care are înscrise opt rezervaţii naturale şi codri seculari.

În noiembrie 2018, în urma unei sesizări, Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO a cerut lămuriri autorităţilor române privind operaţiunile de exploatare forestieră în pădurile din zonele tampon ale componentelor româneşti ale sitului. În ciuda asigurărilor date de autorităţile de la Bucureşti, potrivit cărora exploatările forestiere nu au afectat valoarea universală a pădurilor seculare de fag, oficialii UNESCO au solicitat lămuriri suplimentare şi s-au arătat îngrijoraţi că tăierile de arbori ar putea avea un impact negativ asupra sitului.

„În discuţie se află, în principal, zonele tampon din parcurile naţionale Domogled-Valea Cernei şi Cheile Nerei-Beuşniţa, unde s-a înregistrat activitate de exploatare forestieră şi există temerea că acestea au fost foarte aproape sau chiar adiacente graniţelor zonelor componente ale sitului UNESCO. Reprezentanţii organismului internaţional nu au siguranţa că tăierile de arbori nu afectează negativ procesele naturale şi, în consecinţă, valoarea universală a sitului. Personal, sper că nu am fost atât de lipsiţi de responsabilitate, încât să periclităm apartenenţa noastră la acest important obiectiv de patrimoniu UNESCO, pentru o activitate economică pasageră” spune deputatul Ionel Palăr, preşedintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

România va fi vizitată de o misiune comună a Centrului pentru Patrimoniu Mondial şi IUCN, pentru a fi monitorizată privind regimul de gestionare a zonelor tampon şi pentru a se evalua impactul activităţilor de exploatare forestieră care au avut loc.

Din situl UNESCO „Pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei”, în România fac parte următoarele arii protejate:

– Rezervaţia naturală Izvoarele Nerei din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului;

– Rezervaţia mixtă Cheile Nerei-Beuşniţa din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa;

– Rezervaţia naturală Coronini-Bedina, rezervaţia naturală Iauna-Craiova şi rezervaţia naturală Ciucevele Cernei din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei;

– Masivul Cozia şi Cheile Lotrişorului din Parcul Naţional Cozia;

– Codrul secular Şinca;

– Codrul secular Slătioara;

– Codrii seculari de la Izvorul Şurii şi Preluci situaţi în rezervaţia naturală Arcer-Ţibleş Bran;

– Codrii seculari de la Strâmbu-Băiuţ.

Romsilva a anunţat, luni, că directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, invită specialiştii Comisiei comune a Centrului pentru patrimoniul mondial al UNESCO şi specialiştii în monitorizare reactivă ai Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN) să evalueze modul în care se respectă regulile de administrare a obiectivelor înscrise în situl UNESCO „Pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei”, în pădurile UNESCO aflate în proprietatea publică a statului român şi administrate de Romsilva.

Invitaţia survine după ce în spaţiul public au apărut informaţii privind presupuse îngrijorări exprimate în cursul celei de-a 43-a sesiuni a Comitetului patrimoniului mondial al UNESCO.

„Menţionăm că Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a furnizat de fiecare dată, prompt şi detaliat, toate informaţiile solicitate de partenerii internaţionali ai proiectului ”Pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei”. Pentru corecta informare a publicului interesat, Romsilva publică pe pagina sa de internet, www.romsilva.ro, harta în sistem digital şi interactiv a şapte situri UNESCO, cele aflate în proprietatea publică a statului şi administrate de Regia Naţională a Pădurilor” se arată în comunicatul Romsilva.

România a înscris, în urmă cu doi ani, opt situri în Lista patrimoniului mondial natural al UNESCO „Pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei”, cu o suprafaţă totală de 23.982,77 hectare, dintr-un total de 92.023,24 hectare, înscrise de unsprezece state la nivel european.

Din cele 23.982,77 hectare din România înscrise în Lista patrimoniului mondial natural al UNESCO, 23.644,53 hectare, adică şapte din cele opt situri UNESCO, sunt păduri aflate în proprietatea publică a statului şi administrate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.

„Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva asigură publicul că administrează corect, conform obligaţiilor asumate, şi protejează pădurile valoroase de fag aflate în Patrimoniul mondial natural al UNESCO” se mai arată în comunicat.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier proprietatea publică a statului şi 22 de parcuri naţionale şi naturale cu o suprafaţă cumulată de circa 850 de mii de hectare. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: