Protopopiatul Fălticeni

170 de copii au participat la tabăra de vară din parohia Bogdăneşti

10 parohii din Protopopiatul Fălticeni continuă tradiţia de a organiza tabere de o zi în perioada vacanţei de vară, prin care se încearcă a oferi tinerilor o modalitate plăcută şi eficientă de a petrece timpul liber.

 Prima tabără de vară s-a desfăşurat joi, 4 iulie, 2019, în parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din satul Bogdăneşti, comuna Bogdăneşti, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, la care au participat 172 de copii cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani, proveniţi din parohiile din Protopopiatul Fălticeni.

 Activităţile s-au desfăşurat sub coordonarea părintelui paroh Maricel Ursuţu, alături de parohiile colaboratoare în acest proiect: parohia Ciumuleşti – Vadu Moldovei (pr. Mircea Martiniuc), parohia Boroaia I (pr. Silviu Maxim), parohia Râşca (pr. Ioan Dănilă şi pr. Gheorghe Dănilă) şi parohia Dolhasca pr. Teofil Saftiuc), care au oferit un program al zilei destul de complex, care le-a captat interesul copiilor de-a lungul zilei. Alături de parohiile menţionate, au participat şi copiii din parohiile Leucuşeşti (pr. Adrian Dulgheriu), Suha – Mălini (pr. Pavel Norocel), Sfinţii „Mercurie şi Ecaterina” din Rădăşeni (pr. Georgian Rotar şi pr. Constantin Rotar), Siliştea Nouă – Dolhasca (pr. Mihail Agafiţei) şi Gulia – Dolhasca (pr. Victor Tătăru).

 După rugăciunile de binecuvântare a taberei săvârşite în biserica parohială, tinerilor participanţi li s-a făcut cunoscut programul zilei, în care au fost îndemnaţi să se bucure de activităţile din cadrul acestui proiect, iar după servirea unui îmbelşugat mic dejun pregătit de către doamna preoteasă Nicoleta împreună cu gospodinele parohiei, copiii au fost împărţiţi în cinci grupe, fiecare primind câte o eşarfă conform repartizării făcute cu următoarele culori: roşu galben, albastru, portocaliu şi verde. Amintim despre primul atelier intitulat „Ce este şi ce trebuie să cunoaştem despre Proscomidie”, activitate ce i-a avut îndrumători pe preoţii Silviu Maxim şi Ioan Dănilă, care le-a făcut cunoscută copiilor slujba de pregătire a darurilor de pâine şi vin, şi Sfintele Vase pentru Sfânta Liturghie. Al doilea atelier s-a desfăşurat în muzeul parohial, construit în perioada 2010 – 2015 graţie părintelui paroh Maricel Ursuţu şi a donatorilor, construit după modelul caselor bătrâneşti din zona comunei Bogdăneşti, ce cuprinde bunuri de patrimoniu de excepţională valoare. Activitatea a fost supravegheată de către prof. Gabriela Tomegea şi înv. Nistor Elena, şi a constat într-un mic concurs de cultură generală. Celelalte trei activităţi desfăşurate în prima parte a zilei, au fost supravegheate de către prof. Dan Nistor, Ovidiu Heciu şi învăţătorii Georgeta Plăcintă, Gabriela Apopei şi Luminiţa Holban, la care copiii şi-au exersat cunoştinţele muzicale şi de pictură, iar în curtea bisericii au avut parte de jocuri recreative–sportive.

 La orele prânzului au servit masa şi au avut o pauză de odihnă, după care toţi participanţii au mers în drumeţie la Mănăstirea Sihăstria Râşcăi şi Mănăstirea Râşca. La primul obiectiv vizitat, copiii au avut ocazia să cunoască date atât despre locul unde este amplasat ansamblul monahal cât şi despre viaţa Sfântului Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu, detalii oferite în biserica închinată sfântului şi aflată încă în construcţie, de către părintele protosinghel David. Pentru că au fost ascultători şi s-au comportat exemplar, părintele stareţ arhimandrit Mihail Bălan împreună cu ceilalţi vieţuitori ai aşezământului monahal, i-au binecuvântat şi le-au oferit sucuri şi cozonaci special pregătiţi pentru vizitatori. La întoarcere, copiii au vizitat şi s-au închinat la mănăstirea ctitorită de către voievodul Petru Rareş, Mănăstirea Râşca.

 A doua parte a zilei a continuat la Căminul Cultural din Bogdăneşti, unde s-au desfăşurat activităţile pe care tinerii le aşteptau cel mai mult: karaoke pentru fete şi fotbal pentru băieţi pe terenul aflat în vecinătate cu şcoala gimnazială din localitate. La finalul zilei, copiii au asistat la un mic recital oferit de grupul vocal instrumental „Noiţele”, coordonat cu măiestrie de către dl înv. Ioan Costin, care a oferit un frumos program artistic, ce a încântat asistenţa, adunând multe aplauze la sfârşitul programului.

 Părintele protoiereu Adrian Dulgheriu le-a mulţumit tuturor celor prezenţi la această frumoasă activitate, şi îndeosebi părintelui paroh Maricel Ursuţu şi colaboratorilor care au contribuit la buna organizare. „Credem că a fost cea mai bună alegere ca prima tabără pentru copii să se desfăşoare la Bogdăneşti, la părintele Maricel, mai ales pentru oportunităţile şi multitudinea de activităţi pe care ni le-a oferit, în contextul Anului Omagial al Satului Românesc, al preoţilor şi învăţătorilor gospodari, în Biserica Ortodoxă Română. Considerăm că ne-am atins obiectivul propus, acela de a le inspira celor tineri dragostea dar şi a reînvia tradiţiile noastre de odinioară, lăsate de strămoşii noştri, ţinând cont de faptul că anul 2019 este Anul Omagial al satului românesc, şi al preoţilor, primarilor şi învăţătorilor gospodari, pe tot cuprinsul Patriarhiei Române”.

 Spre seară, cu toţii au participat la un binemeritat grătar oferit de gospodinele parohiei, şi şi-au făcut promisiunea revederii la următoarea tabără care se va desfăşura la mijlocul lunii august.

 La plecare, părintele paroh Maricel şi doamna preoteasă Nicoleta le-au mulţumit participanţilor la acest proiect „prin care sperăm că s-au bucurat de primire şi de întâlnire, pe care o considerăm binecuvântată, unde au avut ocazia să cunoască comunitatea noastră, despre meşteşugurile tradiţionale, dar şi popasurile duhovniceşti, de a cunoaşte aşezămintele monahale din zona noastră. Vă aşteptăm cu mult drag, oricând la noi, la Bogdăneşti”. (Pr. GEORGIAN ROTAR)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: