Despre nepăsare

 „Moartea copilului a fost una violentă şi a survenit ca urmare a agresiunilor suferite” a transmis IPJ Cluj. Alte surse au afirmat că peste 80% din suprafaţa corpului era acoperită de vânătăi.

O mamă şi-a bătut copilul de 9 ani până ce acesta a murit. Avea trei copii, care au fost crescuţi şi în sistemul de asistenţă maternală, după care au fost redaţi mamei. Să-i crească, să-i îngrijească. Şi tot din surse s-a aflat că se cunoştea că femeia era agresivă cu cei trei copii. Vecinii ştiau asta şi au tăcut.

Să ne mirăm că au tăcut? Suntem în ţara lui „Eu te-am făcut, eu te omor!”, în ţara lui „Unde dă mama, creşte!”, în ţara unde se spune că „Bătaia e ruptă din rai”. În ţara unde nu te amesteci când bărbatul îşi omoară în bătaie femeia, că, deh, ţi-e frică că o să sară şi la tine, nebunul. În ţara unde nu te bagi.

Ce i-o fi împiedicat, în situaţia de faţă, pe cei care o ştiau pe femeia asta, dacă nu să ia atitudine, direct, măcar să anunţe autorităţile? Ce suflet să ai să ştii că trei copii iau bătaie, suferă, sunt umiliţi zilnic, la doi paşi de tine?

Cred că am mai povestit asta în spaţiul public, o repet să faceţi o paralelă: eram la Stockholm, la fiul meu, într-o dimineaţă de duminică. Undeva, în vecini, plângea un copil. Probabil era bolnav, îl auzisem plângând de câteva ori şi noaptea. La uşă a sunat cineva, iar fiul meu a deschis. O doamnă în vârstă, sprijinită în baston, i-a spus, în engleză, că aude un copil plângând. Mirat, fiul meu i-a răspuns că plânsul nu vine din apartamentul nostru, fapt ce a făcut-o să-l privească cu neîncredere. A continuat să stea în uşă, încercând să-şi dea seama dacă nu minte. „În Suedia, ne pasă”, a venit replica ei şi abia peste o vreme am înţeles de ce sunase ea la uşa noastră.

Despre asta este vorba, despre nepăsare. Nepăsarea omoară.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: