Slujbe arhiereşti

La Schitul Botuş, Ciocăneşti

ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat sâmbătă, 29 iunie 2019, in mijlocul credincioşilor din comuna Ciocăneşti.

El a fost aşteptat de majoritatea locuitorilor de pe valea Bistriţei Aurii pentru a săvârşi slujba arhierească la Schitul Botuş, aflat la 1240 m altitudine.

Sfânta Liturghie, în sobor arhieresc, a fost oficiată în Agheasmatarul care serveşte şi ca Paraclis de vară al schitului.

Răspunsurile la strană au fost date de corul de călugări din schit.

În momentul cuvenit din Sf. Liturghie, au fost făcute două hirotonii, în diacon şi preot, pe seama schitului Botuş.

La sfârşitul serviciului religios, arhiereul a ţinut cuvânt de învăţătură.

Toţi închinătorii au luat apoi parte la agapa frăţească, oferită de obştea monahală.

Biserica schitului este lucrată în lemn şi tencuită cu brâu de piatră. Lucrările de construcţie au început imediat după 1990 şi au fost definitivate în 2007, când a şi fost sfinţită; noul locaş de închinăciune i-a primit ca ocrotitori şi rugători pe Sf. Apostoli Petru şi Pavel.

Datorită altitudinii, 1240 m, întregul amplasament este înconjurat dimineaţa de ceţuri dense care acoperă văile din jur, ici colo răsărind vârfuri ale Masivului Suhard ca nişte insule.

Pentru priveliştea deosebită, schitul este denumit de pelerini Micul Athos românesc.

Lăcaşul de cult este o construcţie realizată în stil moldovenesc ştefanian, fără turlă. Complexul monahal mai cuprinde agheasmatarul, folosit şi ca paraclis de vară, corpul de chilii şi trapeza.

Biserica schitului a fost înălţată pe locul unui grajd unde făceau Sf. Liturghie şi se adăposteau de teama prigoanei comuniste un grup de 32 de monahi. Ei au plătit cu mucenicie curajul de a-L mărturisi pe Hristos. (C. TURCULEŢ)

 

La Catedrala cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfinţii Români” din Gura Humorului

Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 30 iunie 2019, Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfinţii Români” din Gura Humorului, judeţul Suceava. Ierarhul a fost întâmpinat în faţa sfântului locaş de copiii care i-au oferit flori, de soborul slujitorilor şi de credincioşii de aproape şi de departe. Sfânta Liturghie oficiată de către Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a fost prilejuită de serbarea celui de-al doilea hram al catedralei din Gura Humorului. Au asistat stareţe de la mai multe mănăstiri din Eparhia Sucevei şi Rădăuţilor, iar din soborul slujitorilor au făcut parte părinţi consilieri de la Centrul eparhial Suceava şi preoţi de la parohii. La momentul împărtăşirii, numeroşi credincioşi au primit Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos.

După citirea rugăciunii de dezlegare, IPS Pimen a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre etapele care se parcurg până la canonizarea unui sfânt, dar şi despre viaţa de sfinţenie la care sunt chemaţi toţi oamenii. În acelaşi timp, Înaltpreasfinţia Sa a apreciat jertfa şi osteneala părintelui paroh Mircea Nuţu, care, cu sprijinul ctitorilor, a zidit catedrala oraşului Gura Humorului. În semn de preţuire pentru dragostea pe care IPS Pimen o arată permanent faţă de Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Gura Humorului, preotul paroh Mircea Nuţu a oferit ierarhului o icoană, mulţumind tuturor celor ce au luat parte la acest moment de sărbătoare.

La ieşirea din biserică s-au oferit pachete cu alimente credincioşilor spre slava lui Dumnezeu şi a Sfinţilor români pomeniţi în a II-a Duminică după Rusalii.

Programul liturgic s-a încheiat cu slujba Parastasului, oficiată la mormântul preotului Vasile Nuţu, situat lângă catedrala din Gura Humorului. (CONSTANTIN CIOFU)

 

 La Mănăstirea „Sf. Ierarh Leontie” Rădăuţi

Sfântul Ierarh Leontie a fost sărbătorit luni, 1 iulie 2019, de obştea Mănăstirii „Bogdana” din Rădăuţi, deoarece Sfântul este şi ocrotitorul bisericii noi din complexul monahal rădăuţean.

Aşteptaţi cu bucurie şi emoţie de închinători, ÎPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor precum şi PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar, au fost întâmpinaţi cu flori de un grup de copii ai Aşezământului „Sf. Ierarh Leontie”.

Slujba arhierească a fost oficiată de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi, în care au slujit şi stareţi invitaţi de la mănăstirile eparhiei precum şi preoţi slujitori din parohiile apropiate.

Sf. Liturghie, săvârşită în biserica mare a mănăstirii, a reunit credincioşi din Rădăuţi şi din alte colţuri ale ţării, veniţi acasă să-şi sărbătorească Sfântul.

Ei s-au închinat la Sf. Moaşte aduse aici din mănăstire, deoarece întreg complexul monahal se află în şantier de refacere.

Toţi credincioşii au dat răspunsurile liturgice împreună cu părinţii călugări de la strană.

La finalul serviciului religios, mănăstirea a distribuit 750 de pachete cu hrană pentru închinătorii veniţi de departe.

Biserica „Sf. Ierarh Leontie” din Rădăuţi a fost ridicată în imediata apropiere a Mănăstirii „Bogdana”. Lucrările de construcţie, încheiate în 1998, au coincis şi cu finalizarea corpului de chilii.

O parte din moaştele Sf. Ierarh Leontie, păstrate în raclă de argint în mănăstirea veche, sunt puse spre închinare şi ele sunt căutate de numeroşi pelerini din ţară în tot cursul anului, dar mai ales în zilele de sărbătoare. (C. TURCULEŢ)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: