Peste o mie de porţii de meniu medieval preparate de Chef Cătălin Scărlătescu la Casa lui Moş Iordache din Muzeul Satului Bucovinean

Peste o mie de porţii de meniu medieval, cu puţine ingrediente, dar foarte gustos, au fost pregătite de chef Cătălin Scărlătescu, duminică, în cadrul unui eveniment din Programul Ştefanian care s-a desfăşurat la Casa lui Moş Iordache din Muzeul Satului Bucovinean cu sprijinul Auchan, Lidl şi Carpatis.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, informează că Programul Ştefanian este unul prin care se evocă epoca lui Ştefan cel Mare şi că în acest an se promovează gastronomia din acea epocă. „Vrem, nu vrem, şi aceasta este o parte componentă a vieţii cotidiene a secolului XV”, a spus Emil Ursu. El a arătat că evenimentul organizat duminică prezintă publicului şi un altfel de gătit, cu foarte puţine ingrediente.

Directorul Muzeului Bucovinei a adăugat că, astfel, cei prezenţi vor afla că în acea perioadă nu se gătea cu ceapă, roşii, ardei sau ulei şi că mâncărurile de post se făceau atunci cu untură animală.

Chef Cătălin Scărlătescu a explicat că meniul conţine doar ingrediente care existau în acea perioadă şi că va prepara pastramă, carne de pui prăjită sau tocană cu carne de porc, folosind multe verdeţuri şi usturoi.

Prezent la eveniment, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Niţă, a vorbit despre faptul că în această zonă se mai păstrează gătitul în acest fel.

El a spus că sarmalele în cuib se făceau fără să se amestece cărnurile, în cuib fiind câte o sărmăluţă cu carne de purcel, cu carne de viţel, una cu carne de miel şi una cu ciuperci, care erau învelite în foi de varză.

Niţă a vorbit şi de dulceaţa de moşmoane din merişoare sălbatice.

El a spus că este un fan al gastronomiei pentru că face şi el preparate la stâna pe care o are la Gura Humorului şi chiar îi place să se implice în prepararea bucatelor.

Niţă a spus că şi-ar fi dorit să mănânce „Măi Tătucă”, o mâncare preparată din copite de porc, puse în ceaun cu untură, usturoi, cimbrişor şi care se serveşte cu mămăliguţă şi un vin bun.

Muzeul Satului Bucovinean a fost plin duminică după-amiază de vizitatori care au degustat preparatele lui chef Cătălin Scărlătescu, iar foarte mulţi au discutat cu acesta şi s-au fotografiat cu el.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: