Investiţii de 400 de milioane de euro, în 15 ani cu Ion Lungu la Primăria municipiului Suceava

> 200 de milioane de euro reprezintă finanţări europene nerambursabile, 86 de milioane de euro au fost atrase în parteneriat public-privat, în centrala pe biomasă din Lunca Sucevei, iar diferenţa provine din fonduri proprii, credite şi alte surse atrase > Lungu a declarat că nu este „disperat să mai fie primar”, iar dacă, totuşi, va candida, „în funcţie de aceste multe proiecte” se va putea confrunta cu „orice competitor”, deoarece va „avea şi cu ce”

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, şi-a făcut ieri, într-o conferinţă de presă, bilanţul celor 15 ani împliniţi la conducerea administraţiei publice locale din reşedinţa de judeţ.

Lungu le-a mulţumit sucevenilor care i-au „acordat încredere”, remarcând, însă şi pe generaţia tânără, care, pe diferite căi, ar susţine că municipiul nu se remarcă cu cine ştie ce realizări în această perioadă. „Sigur, nu spun că am răsturnat munţii. Dar un singur lucru l-am făcut: mi-am pus mintea cu Primăria în aceşti 15 ani şi, de dimineaţă până în seară, am lucrat la Primărie. Sigur, puteam să lucrez mai bine, mai mult, să fac lucruri mai bune, pentru că, atunci când te uiţi în urmă, poţi constata că nu întotdeauna deciziile au fost chiar cele mai bune. Însă mă deranjează – şi amintesc acest lucru, la 15 ani de mandat –, (…) că vin aceste generaţii mai tinere care spun că nu s-a făcut nimic la Primărie. Eu o să dau, însă, drept exemplu, cele 50 proiecte grupate pe care le-am făcut în aceşti 15 ani”, a subliniat edilul-şef sucevean, adăugând că „este dreptul tinerilor” să vină cu „critici pertinente”, cu „iniţiative bune”.

Lungu a subliniat că în intervalul 2004-2019, în care a fost primar, în municipiul Suceava s-au făcut investiţii de 400 de milioane de euro, dintre care 200 de milioane de euro reprezintă finanţări europene nerambursabile, 86 de milioane de euro au fost atrase în parteneriat public-privat în centrala pe biomasă din Lunca Sucevei, iar diferenţa provine din fonduri proprii, credite şi alte surse atrase. Dintre multele realizări prezentate de şeful municipalităţii sucevene în aceşti ani enumerăm doar unele cu rezonanţă, precum proiectul ISPA de reabilitare a reţelelor de alimentare cu apă, reţelelor de canalizare şi a staţiilor de tratare-epurare, în valoare de 52 de milioane de euro; iniţierea lucrărilor la cele 3 rute ocolitoare ale reşedinţei de judeţ; reabilitarea Cetăţii de Scaun a Sucevei; amenajarea parcărilor subterane; modernizarea magistralei rutiere centrale; modernizarea iluminatului public cu finanţare elveţiană nerambursabilă; achiziţionarea de biciclete, autoutilitare şi autobuze electrice cu fonduri elveţiene; construirea centralei pe biomasă pentru termoficarea municipiului şi reabilitarea, prin proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” a 40% din punctele termice, cu 25 de milioane de euro valoare a investiţiei. Primarul Lungu a mai menţionat proiectul de modernizare a serviciului de salubritate menajeră cu platforme moderne îngropate şi semiîngropate; alimentarea cu apă din sursa Berchişeşti a cartierului Burdujeni-sat şi demararea lucrărilor de introducere a gazelor naturale în acelaşi cartier; stabilizarea versantului de nord-est al municipiului; construirea a 520 de apartamente ANL şi sociale; finalizarea blocurilor „Kosovo” din tronsonul 20, 21, 22, începute înainte de anul 1990, dar şi construirea cartierelor pentru tineri – „Tinereţii” şi „Europa”, pe terenuri atribuite în folosinţă gratuită de către Primărie. La toate cele menţionate adăugate sunt modernizarea Bazarului şi a pieţelor agroalimentare; amenajarea sediului Primăriei din Burdujeni; reabilitarea cinematografului „Modern” şi amenajarea Centrul Cultural „Bucovina”; construirea cu fonduri europene a Centrului de conservare a tradiţiilor populare; demararea lucrărilor de creştere a eficienţei energetice a sediului Primăriei; reabilitarea termică a 1.000 de apartamente cu fonduri guvernamentale şi demararea procedurilor pentru încă 4.925; reabilitarea parcurilor din cartierele oraşului şi amenajarea a altor două, noi; amenajarea Zonei de agrement „Tătăraşi”; achiziţionarea celor 30 de autobuze Iveco-Irisbus; reabilitarea podurilor şi pasarelelor de cale ferată din cartierele Burdujeni şi Iţcani; iniţierea procedurilor pentru amenajarea depozitului ecologic de deşeuri de la Moara; lucrări de investiţii şi de reparaţii în toate unităţile şcolare şi preşcolare; construirea a două grădiniţe noi; construirea de săli de sport noi şi reabilitarea celor existente, precum şi înfiinţarea Teatrului Municipal „Matei Vişniec”.

„În actualul exerciţiu 2014-2020 lucrurile au mers şi încă merg destul de anevoios”

Primarul Ion Lungu a făcut şi bilanţul celui de-al treilea an din mandatul al patrulea, în cadrul acestuia fiind remarcate, printre multe altele, demararea construirii podului „Unirii”; licitarea lucrărilor pentru amenajarea cu fonduri europene a sediului Primăriei din Iţcani; licitarea lucrărilor pentru modernizarea ştrandului „Iţcani”; înfiinţarea Asociaţiei „Moldova se Dezvoltă”; depunerea unui proiect pentru amenajarea unui stadion de dimensiuni UEFA; reabilitarea statuii ecvestre a domnitorului Ştefan cel Mare; achiziţionarea activelor TPL de la TASA şi, nu în cele din urmă, depunerea proiectului pentru achiziţionarea cu finanţare europeană nerambursabilă de autobuzelor electrice şi obţinerea, de către municipiul Suceava, a Titlului de excelenţă în administraţie pentru iluminat public – eficienţă energetică. Pentru anul de mandat 2018-2019, la nerealizări, Ion Lungu a trecut întârzierile în implementarea proiectelor europene, dar pentru care de vină nu este neapărat Primăria. „Noi ne-am făcut lecţiile, mai mergem la Bucureşti, mai semnăm, dar şi astăzi lucrurile merg destul de greu. Comparativ cu exerciţiul financiar 2007-2013, în actualul exerciţiu 2014-2020 lucrurile au mers şi încă merg destul de anevoios”, este de părere şeful administrativului sucevean. Cu întârziere are loc şi transferarea Parcului „Şipote” şi Pădurii „Zamca” din proprietatea Romsilva în administrarea Primăriei, cauzată de măsurătorile prilejuite de la faţa locului, cu greu fiind derulat şi programul de asfaltări din reşedinţa de judeţ, mai ales din cauza lipsei de muncitori.

Întrebat dacă va mai candida pentru un nou mandat de primar, la alegerile locale din iunie 2020, Ion Lungu a declarat că nu este „disperat să mai fie primar”, „nefiind în competiţie” cu cineva. „Eu sunt în competiţie doar cu mine şi, în funcţie de aceste multe proiecte – o spun cu modestie –, poate să vină orice competitor, deoarece, dacă voi candida, voi avea şi cu ce”, a conchis Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI