PSD Suceava 2020

PROFIL

Epigramista din Vama

Despre Cătălina Orşivschi, inginer de profesie, s-a scris cu zgârcenie. După o întâlnire cu membrii Academiei ieşene „Păstorel”, încurajată de Vasile Larco, îndeosebi, vrăjită de farmecul epigramei, ea debuta în forţă cu Pete de rugină (2011) şi, imediat, tipărea o culegere de Zâmbete răzleţe, cercetând vervoasă, cu peniţa înmuiată în acidul ironiei, năravuri şi moravuri, „cântând în strună epigramei” (cum îşi botezase un alt volum, ivit la editura Pim, în 2016). Cătălina Orşivschi ar fi, aflăm de la Daniela Micuţaru, singura femeie din judeţ care s-a încumetat a păşi fără inutile sfiiciuni în „lumea bărbaţilor cu umor”, dând pinteni Pegasului epigramatic. Iar motive sunt, slavă Domnului, într-o ţară bogată în care sărăcia „străluce”, cum zice însăşi autoarea. Şi Realităţi pe unde vesele (2016, tot la Pim) aduna poezii umoristice, vădind un suflet cald, dar şi zbuciumul eului creator, hărţuit de orele de dăscălie, vai, tot mai birocratizate. Într-o „sfielnică precuvântare” (ca „modică prezentare”), George Petrone constata că epigrama este specia care o defineşte emblematic. Credem şi noi că aşa stau lucrurile, deşi poeta, adunând o bogată colecţie de premii, în ţară şi în R. Moldova, se încearcă pe varii registre. Bun observator, ea denunţă, sorcovindu-ne, tagma ciocoimii, „sus-puşii” şi îmbuibaţii, limba mutilată, noul analfabetism, pe cei cu „poftă băutoare”, inventariind sarcini şi scenete conjugale (când „jumătatea-i pe hârtie” doar). În astfel de cronici rimate ne reaminteşte că mânăstirile sunt „stâlpi de credinţă-n Bucovina” şi ne face părtaşi la festivalurile de umor pe unde s-a preumblat sau la evenimentele care au animat agenda cenaclului Nectarie din Vama, în chip de „provocatoare”. N-am putea ocoli literatura pentru copii, producând câteva apariţii de succes, de la Glasul copilăriei (Pim, 2014), volum premiat la Salonul de carte de la Chişinău la Alfabetul (2014), Abecedarul şcolarului poznaş (2017) şi La joacă, printre cuvinte (2017), ordonând „săltăreţele” cuvinte şi închipuind o rugă pentru „vacanţa mare” (v. Rugăciunea unui şcolar).

În fine, Pe cărările sufletului meu (2016, la Pim) ne dezvăluie, cu adevărat, vocile poetei, cum observase şi Ion Berghia într-o caldă prefaţă. Dar Cătălina Orşivschi nu iubeşte decât poezia „cu ritm şi rimă”, cum ne previne, repudiind versul alb. În contratimp, aşadar, cu trendul liric de azi, iscusinţa sa poeticească se cheltuie în matca unui tradiţionalism tumultuos, de ardenţă civică, pe alocuri, atingând vehemenţa sau îmbrăţişând, previzibil, un ton ludic ori ipostaza confesivă. Fiindcă cinstind, cu patos, obiceiurile strămoşeşti (v. Cămaşa naţională) sau frumuseţea locurilor, omagiind galeria bărbaţilor-eroi şi visând la întregirea Bucovinei (un „ţinut vrăjit şi sfânt”), poeta îşi dezleagă baierele inimii şi cercetează scrinul cu amintiri. Atacă un mozaic de gânduri, fie deplângând „plecaţii noştri” în lumea largă, fie invocându-l, salvator, pe Eminescu, un „simbol al luminii noastre”, avertizându-ne că „în limba vechilor cazanii / Păşim pe drumuri de baladă” (v. Limba noastră). Acest deconcertant cocteil adună o recoltă de parodii (de la V. Alecsandri şi Ion Pillat la cei de azi, unii minori, ignorabili), de rondeluri şi, desigur, producţia sonetistică (marea, vara, prietenia etc., hălăduind pe „poteca sihastă”); după cum, învolburând lirismul, descoperim vitriolante accente civice, incriminând legile „făcute pe sprânceană” ori „fondurile dispărute”; dar şi cele pioase, cinstind gloria mitropolitului Nectarie şi a cenaclului vămenilor, care îi poartă numele, Muzeul Oului („Ou-n Vama e vedetă”, nu?) şi, bineînţeles, „fulgi de regrete”, slalomând prin propria-i viaţă. În totul, un volum compozit, poeta sperând să lase în urmă „un cânt”. Nu e puţin, dar Cătălina Orşivschi are (alt) potenţial.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: