PSD Suceava 2020

Cu bunul-simţ al înaintaşilor noştri

Mi-aduc aminte, cu drag, de un obicei al părinţilor noştri care, cu ajutorul tuturor membrilor familiei, ieşeau în pragul sărbătorilor să-şi primenească nu numai gospodăria, ci şi drumul din faţa casei. Era ca un ritual care-i făcea pe cei din familie să simtă mai mult spiritul sărbătorii.

Astfel, pe vremea aceea, chiar dacă uliţele satului nu erau asfaltate sau îmbrăcate cu riz, ca astăzi, drumurile erau mereu curate, măturate şi fără buruieni pe sub garduri. Ce-i îndemna la aceasta? Nici primăria, nici altcineva, ci bunul-simţ de a întâmpina sărbătorile şi pe cei din viaţa lor cu puritate, cu respect, cu adevărat simţ gospodăresc.

Mi-am adus aminte de aceste lucruri într-o întâlnire a membrelor Clubului „Femina” cu primarul Câmpulungului Moldovenesc, domnul inginer Mihăiţă Negură, cu care, ca şi altă dată, de câte ori ne întâlnim, discutăm şi probleme de buna gospodărire şi înfrumuseţare a oraşului. S-au făcut cu acest prilej propuneri, s-au dat sugestii, la discuţii participând doamnele Domnica Viorescu, Felicia Bărbulescu, Crizanta Forminte, Maria Loica şi celelalte participante.

Vorbindu-ne despre ceea ce a făcut în acest sens, edilul şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care unii cetăţeni înţeleg să sprijine eforturile Primăriei şi ale Consiliului Local pentru ca ceea ce se face să fie în primul rând bine păstrat. S-au plantat astfel aproape pe toată lungimea străzii principale (pe o distanţă de cca. 12 km), până în cartierele Sâhla şi Capu Satului, trandafiri şi alte plante ornamentale, menite să bucure nu numai ochii trecătorilor ci şi ai locuitorilor acestui oraş. Fiecare proprietar ar trebui să aibă grijă de cei câţiva metri de plantaţii din faţa casei sale, să ude, să plivească plantele ce le înfrumuseţează viaţa. Sunt mulţi însă care aşteaptă ca acest lucru să vină să-l facă primăria sau altcineva.

Primarul ne spunea cu amărăciune că, deşi în multe locuri din oraş s-au amplasat pubele pentru deşeurile reciclabile (hârtie, sticlă, metal etc.), oamenii aruncă de-a valma gunoaiele menajere, lăsând deseori şi în jurul acestora ceea ce aruncă din casă.

Cele ce au luat cuvântul au sesizat însă şi faptul că lucrătorii care ridică gunoaiele nu curăţă (sau o fac superficial) locul de sub containere, lăsând astfel mirosuri pestilenţiale şi umezeală care favorizează producerea unor focare de infecţie.

Şi iarăşi îmi vine în minte frumosul obicei din copilăria mea când părinţii ne trimiteau să măturăm şi să plivim buruienile de sub garduri în ajunul sărbătorilor, dar şi de câte ori era nevoie să facem aceasta.

Nu ştiu în ce măsură tinerii gospodari de astăzi, din satul meu şi din alte localităţi, mai au acest bun obicei. L-am întâlnit în Banat, Ardeal şi în alte locuri chiar, în mici localităţi urbane.

Să nu aşteptăm de la alţii să ne facă viaţa mai frumoasă. Bunul-simţ, în cazul acesta legat de gospodărirea localităţii în care trăim şi ne creştem copiii, să ne călăuzească! Va fi atunci bine pentru toată lumea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: