Spitalul Judeţean Suceava va avea un Laborator de Medicină Nucleară dotat cu aparatură de înaltă performanţă

> Astfel de laboratoare mai au doar centrele oncologice din ţară

 Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava va avea un Laborator de Medicină Nucleară dotat cu aparatură de înaltă performanţă au anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Suceava Gheorghe Flutur şi managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu.

Managerul SJU Suceava, ec. Vasile Rîmbu, a explicat că noile investiţii vizează nevoile populaţiei, iar intenţia este de a se asigura un confort al populaţiei din zonă de a avea acces la servicii medicale de înaltă calitate.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că la rectificarea bugetară de joi este prevăzută înfiinţarea Laboratorului de Medicină Nucleară şi dotarea acestuia cu aparatură de înaltă performanţă.

Noul laborator va fi amenajat pe o suprafaţă de 300 mp în zona vechiului ambulatoriu al SJU Suceava după punerea în funcţiune a noului ambulatoriu modern.

„În ultimul timp e tot mai mare nevoia de investigare profundă a bolilor oncologice”, a spus Flutur.

El a arătat că CJ Suceava a efectuat investiţii în SJU Suceava, iar o parte din banii cheltuiţi au fost rambursaţi din fonduri europene şi cu aceşti bani se fac alte investiţii la cel mai înalt nivel.

Astfel, Laboratorul de Medicină Nucleară va fi dotat cu două aparate medicale de înaltă performanţă, respectiv un scintigraf şi un PET-CT care este tehnica cea mai sensibilă pentru studierea neinvazivă a fiziologiei, metabolismului şi căilor moleculare la fiinţa vie, fiind o tehnică imagistică.

Imaginile PET sunt evaluate în mod preponderent prin inspecţie vizuală şi au calitatea de a se pune un diagnostic precis cu o cantitate redusă de radiaţie.

Scintigraful asigură imagistica tumorală în cancerul de tiroidă, tumori de creastă neurală, tumori neuroendocrine, limfoscintigrafii, modul santinelă, metastaze osoase, dar şi imagistică non-oncologică pentru paratiroidă, infecţii, ortopedie, patologie osoasă şi extraosoasă benignă, scintigrafii pulmonare de perfuzie, evaluare renală, dar şi imagistică cardiacă.

Aparatul PET-CT va costa circa 7,8 milioane de lei, iar scintigraful 2,9 milioane de lei.

Gheorghe Flutur a subliniat că acum mulţi dintre cei care au nevoie de astfel de investigaţii trebuie să meargă la centre oncologice din ţară unde sunt liste de aşteptare de câteva luni şi că după punerea în funcţiune a acestui laborator vor putea veni la SJU Suceava.

El a arătat că acest Laborator de Medicină Nucleară va completa gama de servicii în domeniul oncologic alături de Centrul de radioterapie care se află în construcţie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: