Salvatorii ISU din Moldova, în concurs la Suceava

Trei din şase echipaje ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă s-au calificat în următoarea etapă a Concursului Naţional de Descarcerare şi Acordare a Primului Ajutor Calificat, faza zonală, care se desfăşoară la Suceava în perioada 26-27 iulie. Organizatorii urmau să comunice care sunt acelea în cursul dimineţii de astăzi, înainte de probele finale.

Competiţia care are loc în parcarea Metro Suceava, probează competenţele profesionale ale echipajelor de pompierilor militari de la Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţă din Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vaslui şi Suceava, care se confruntă, după cum sună şi numele întrecerii, în probe de descarcerare şi de prim ajutor.

Pentru cei peste 50 de pompieri şi paramedici intraţi ieri în concurs, soarele arzător şi căldura infernală au trebuit să fie ultima grijă. Chiar dacă le-a „fiert” capul sub căşti şi corpul sub uniforme şi din cauza efortului, sub ochii arbitrilor care le-au urmărit şi cea mai mică mişcare, concurenţii au trebuit să se concentreze şi să execute procedurile de intervenţie ca la carte, ca într-o situaţie reală, atunci când este vorba de salvarea unei vieţi.

Potrivit regulamentului, concurenţii au stat la izolare în corturile ridicate pentru fiecare echipaj, iar scenariile situaţiilor de urgenţă la care au trebuit să facă faţă, diferite unul de altul, au fost secrete până la intrarea în concurs. Aflau cu ce urmează să se confrunte exact ca atunci când urgenţele sunt anunţate prin dispecerat la 112 şi intrau imediat în acţiune.

„Sunt probe şi contra timp, dar cea mai importantă este executarea precisă a procedurilor în condiţii de siguranţă atât a victimei cât şi a salvatorilor. Se urmăreşte, la fel de important, în timpul probei, comunicarea şefului de echipaj cu echipa şi în general, comunicarea între toţi membrii grupului de intervenţie” a afirmat plt. adj. Loredana Macovei, asistent medical principal şi coordonator al SMURD Suceava.

Pentru proba de descarcerare organizatorii au adus de la REMAT mai multe rable în stare decentă, rable aşezate, apoi, cu ajutorul unor utilaje, potrivit scenariului prestabilit al unui accident rutier.

Ieri, pompierii au avut la dispoziţie maxim 15 minute pentru a-şi folosi cunoştinţele, anii de experienţă şi uneltele din dotare pentru descarcerarea unei „victime” şi orice abatere de la proceduri sau de la comunicarea în echipă a fost amendată de arbitri.

În proba de prim ajutor susţinută de membri ai echipajelor SMURD regulile au fost aceleaşi, ei intervenind, de asemenea, potrivit unui scenariu păstrat secret. Au ajutat în această zonă şi voluntari pregătiţi de ISU Suceava în ultimii trei ani, prin programul naţional “Salvator din pasiune”, unii dintre ei participând în prezent alături de echipajele SMURD la operaţiuni reale de acordare a primului ajutor calificat. În concurs voluntarii au fost victime, au realizat machiajul persoanelor „rănite”, funcţie de urgenţa în care acestea s-au aflat, au completat echipajele de pe ambulanţe, au fost de real ajutor.

„Ioiii, Doamne, dar asta e meserie grea, frate !”

Pompierii militari au avut în public şi suceveni care cel mai probabil n-au văzut niciodată la treabă salvatorii ISU. Copiii au privit curioşi intervenţiile şi chiar dacă se consolau unii pe alţii că ce se vede roşu pe acolo este “sânge fals”, au fost cuprinşi de emoţie.

Printre privitorii adulţi s-au aflat şi unii care au înţeles o dată în plus rolul şi rostul vital al pompierilor militari şi paramedicilor ISU în viaţa tuturor şi mai ales efortul grozav, în cele mai grele condiţii, pe care aceştia îl fac pentru a salva vieţi.

„Ioiii, Doamne, dar asta e meserie grea, frate!” a exclamat un bărbat care privise cum un echipaj SMURD intervenea în cazul unei tinere care-şi amputase gamba dreaptă căzând din tren.

Astăzi, în finale, echipele calificate îşi dispută supremaţia în cadrul probelor de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat în situaţii de urgenţă mai complexe, cu victime multiple.

Cel mai bun echipaj va reprezenta zona Moldovei la faza naţională a competiţiei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: