Percheziţii în Suceava în cazul jafului din Feltham

> De acolo au fost furate cărţi vechi în valoare de două milioane de lire sterline

> Hoţii au acţionat ca în filme, coborând în depozit pe frânghii pentru a evita senzorii de mişcare

 Potrivit unui comunicat al DIICOT, în data de 25 iunie, la Suceava au avut loc percheziţii într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni de furt calificat.

Concomitent, percheziţiile au avut loc la Bucureşti şi în judeţele Iaşi, Neamţ, Braşov, Bihor.

În aceeaşi zi, DIICOT a dispus reţinerea a patru inculpaţi care au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea desfăşurată la Suceava a fost efectuată cu sprijinul structurilor de investigaţii criminale din Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava.

Gruparea a sustras cărţi în valoare de două milioane lire sterline

Potrivit sursei citate, membrii unui grup infracţional organizat, constituit din cetăţeni români, au săvârşit o infracţiune de furt calificat prin efracţie, în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2018, în Feltham, în apropiere de aeroportul Heathrow din Londra.

Suspecţii au sustras cărţi valoroase, în total 260 de volume, cauzând astfel un prejudiciu de circa 2.000.000 lire sterline. Toate volumele au fost aduse în România în vederea valorificării.

Potrivit presei britanice, au fost sustrase „un număr de cărţi valoroase”, multe din secolele XV şi XVI, în valoare de peste două milioane de lire sterline.

Echipa de hoţi a reuşit să evite sistemele de securitate coborând prin tavan într-un depozit de profil, intrând de pe acoperiş, prin orificii de intrare în luminătoare şi au coborât în rapel pe frânghii pentru a evita senzorii de mişcare.

Conform datelor obţinute ulterior de DIICOT, s-a stabilit faptul că cel puţin trei suspecţi au pătruns în depozitul de tranzit, după ce au făcut patru găuri în acoperişul clădirii şi au coborât în rapel.

Timp de 4-5 ore (în intervalul orar 21.00-02.00), suspecţii au scotocit în patru paleţi din această locaţie; aceştia se aflau în tranzit către o expoziţie de carte din Los Angeles. Unul dintre paleţi provenea din Germania, alte două din Italia, persoanele vătămate fiind două de cetăţenie italiană şi un cetăţean german.

De asemenea, în depozit se mai afla un palet ce conţinea un număr mare de genţi de voiaj, care au fost folosite de către suspecţi pentru a încărca şi transporta cărţile ce au fost scoase prin locul efracţiei şi transportate la autoturismul folosit de către autori.

În gruparea românească au fost cooptaţi şi cetăţeni străini

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că grupul infracţional organizat format din cetăţeni români, la care ulterior au aderat şi cetăţeni din străinătate, s-a constituit pe teritoriul României şi a acţionat în perioada decembrie 2016 – aprilie 2019, prin comiterea de numeroase infracţiuni contra patrimoniului, furturi calificate prin escaladare şi efracţie la diferite depozite de pe teritoriul Marei Britanii.

În cadrul dosarului din România sunt investigate faptele reţinute în sarcina a cinci suspecţi de cetăţenie română.

Prejudiciul total pentru faptele reţinute în sarcina suspecţilor a fost estimat la suma 1,9 milioane euro, stabilindu-se că cea mai mare parte a bunurilor sustrase erau oferite spre vânzare de către membrii grupului pe site-uri de profil.

În cauză au fost instituite măsuri asigurătorii.

În cadrul echipei comune de anchetă au fost desfăşurate activităţi simultane de destructurare a grupării, inclusiv pe teritoriul Angliei şi Italiei. Sprijinul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust, iar pe cale poliţienească de Europol. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: