Cataloagele martore

 Declar ca un şcolar care a auzit şi el sentinţa aceasta şi, plin de sine, o repetă: când e să se întâmple, se întâmplă!

Sentinţa se potriveşte unei situaţii create la întâlnirea festivă din aula Liceului Ştefan cel Mare, a absolvenţilor promoţiei 1969, care au dorit să se revadă la 50 de ani de când s-au despărţit. Ani destui ca unele lucruri petrecute atunci să fie uitate sau nesigure în amintirea noastră.

Moderatorul festivităţii din aulă a fost un actor sibian (voi încerca să nu notez nume aici, chiar dacă aceste rânduri se doresc reparatorii, care ne-a introdus în atmosfera unei asemenea întâmplări prin versurile lui Ştefan Augustin Doinaş, care evocau momentele trăite de poetul însuşi la o asemenea aniversare), care a dat cuvântul actualului director al liceului, profesorilor prezenţi (doar cinci, cei mai mulţi hălăduind în ceata îngerilor…) şi celei care a fost şefa de promoţie. Numai că cea invitată să vorbească, ea însăşi o elevă strălucită, nu dobândise acest „titlu”, el aparţinând în realitate unei alte colege, media generală la terminarea liceului fiind de 9,86 pentru cea căreia i se „uzurpase” izbânda, şi de doar 9,72 pentru titulara clipei.

Firesc, adevărata deţinătoare a titlului s-a mâhnit. Un coleg nepărtinitor a glumit, zicând: „Dacă Halep câştigă, atunci Halep trebuie să ia şi premiul…”. Eu mi-am asumat sarcina de a drege busuiocul, aroma acestuia având darul de a calma…

Trebuie însă spus că ambele colege sunt doctoriţe, ambele – somităţi în specialitatea pe care şi-au ales-o, ambele – de preţios ajutor atunci când colegii lor (adică noi) au fost nevoiţi să le calce pragul cabinetelor.

S-a făcut o gafă, noi am încercat cu stângăcie să o reparăm, dar adevărul stă acolo, imperturbabil şi de necontestat, în cataloage…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: