Matrioşka şi urmaşii PCR

Păpuşile Matrioşka nu sunt simple jucării, ci exprimă o anume experienţă de viaţă: ridicând păpuşa-mamă, o descoperim dedesubt pe fiica acesteia, apoi pe fiica fiicei şi tot aşa până la cea mai mică reprezentare… Ceea ce vrea să însemne că surpriza oricărui căutător al adevărului este aceea de a afla ascuns în interiorul subiectului uman cercetat tocmai copia acestuia, şi la prima încercare, şi la a doua ş.a.m.d. Cu alte cuvinte, ridicând carapacea unui personaj descoperim o copie a acestuia. Ca în proverbele noastre: „ce naşte din pisică şoareci mănâncă”, sau „din stejar, stejar răsare, din buruiană rea, om rău…”

Transpunerea în politică a simbolului, însă, nu-mi aparţine, prima încercare fiind făcută de unul din plăsmuitorii celebrelor păpuşi: sub Lenin se afla Stalin, sub Stalin, Hruşciov, sub Hruşciov, Brejnev, sub Brejnev, Cernenko, sub Cernenko, Gorbaciov…, ultimul, cu voia dvs., Vladimir Putin. Dar istoria Matrioşkăi, evident, nu se opreşte aici.

Şi fiindcă orice strănut al Moscovei se (re)simte de îndată la Bucureşti de pe la 1700 încoace, politica românească şi ante, şi postdecembristă fiind şi ea născută din mantaua soldatului bolşevic nemuritor şi a pax sovietica, a funcţionat şi funcţionează după aceleaşi principii şi simboluri: de sub găoacea lui Nicolae Ceauşescu „soarele răsare, Iliescu apare”, chit că s-au opus o revoluţie sângeroasă şi peste o mie de eroi, chit că ar fi fost nevoie de o mişcare rapidă de reluare a contactelor cu Occidentul şi de o repunere în funcţiune a principiilor democratice…

La sânul lui Ion Iliescu au crescut apoi şi urmaşul Adrian Năstase cel Arogant, de sub care s-au iţit repede Mircea Geoană, ceva mai europenizat, apoi pisicuţul Victor Ponta, şi, ca să dea măsura autenticităţii respectivei păpuşi, ultima(?) reîncarnare a tătucului, Liviu Dragnea – de sub care scoate deocamdată timid capul ghiocelul doamnei Viorica Dăncilă. Însă stofa din care e croită diferă.

Veţi spune că aceasta e o simplă interpretare subiectivă ca atâtea altele, că după 22 decembrie 1989 România a scăpat de fantasma dictaturii, că toate personajele mai sus menţionate au fost alese democratic de către social-democraţi şi apoi au primit votul cetăţenesc, ceea ce nu se poate nega. Numai că pe toţi îi unesc într-o anume măsură comportamentul nedemocratic, abuziv, adânc personalizat, şi democraţia de faţadă, iar interesele cetăţenilor nu au prevalat decât foarte rar faţă de cele personale.

Aşadar, Matrioşka înseamnă în fondul ei continuitate, aşa cum apariţia lui Liviu Dragnea a însemnat continuitate a metehnelor dinainte de ’89… Concluzia a devenit relevantă după ce ICCJ a prezentat sentinţa în cazul fostului preşedinte al PSD, al Camerei deputaţilor, premierul de facto al României, fapt necontrazis nici măcar de el însuşi, fost şef al atâtor alte comitete şi comiţii. Numai că, între timp, beţia puterii absolute devenise cunoscută principalilor competitori interni, cu o rezonanţă extraordinară în recenta campanie electorală, ceea ce a şi dus la dezastru la urne, căci alegătorii nu mai pot fi prostiţi cu atâta uşurinţă ca până acum.

La aceeaşi concluzie se ajunsese şi la nivelul Uniunii Europene, şi al cancelariilor occidentale imediat după apariţia celebrei OUG 13 din 2017, când Occidentul s-a convins despre ce e vorba, fiind din nou priviţi ca oaia neagră a Europei. În consecinţă liderul nostru suprem stătea mai mult prin propria curte cu puicuţele sale sau pescuia cu tovarăşii pe lacul (propriu?) Belina, iar colegii europeni din Partidul Socialiştilor ameninţau PSD cu excluderea.

Şi cum şefia la politicienii români majoritari, şi nu numai, a însemnat şi înseamnă curată jupânie încă de pe vremea când dictaturile carlistă, dejistă, ceauşistă… hălăduiau pe meleag carpato-danubiano-pontic, ameninţarea imposturii, a arbitrariului, a autarhiei, a dictaturii a creat o emoţie electorală mult mai puternică decât se aşteptau tovarăşii. Se vede treaba că dintre toate seminţele neaoşe româneşti, aceea a dictaturii se dovedeşte cea mai viguroasă. Şi nu din pricina Matrioşkăi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: