PSD Suceava 2020

Enciclopedia Bucovinei a ajuns şi la Frasin   

La invitaţia Bibliotecii Orăşeneşti „George Sidorovici” din Frasin de a se lansa monumentala Enciplopedie a Bucovinei şi în această localitate, autoarea, doamna dr. în istorie Alis Niculică, a răspuns cu deosebită deferenţă dorinţei grupului de cititori şi, la reuniunea de curând organizată, a fost prezent un număr de preoţi, ingineri, medici, profesori, silvicultori şi pensionari, cu toţii interesaţi de această lucrare emblematică a Bucovinei, lansată la Centenarul Unirii.

Doamna bibliotecară Margareta Şerbuleac arăta că o cuprinsese o deosebită emoţie, în acelaşi timp cu un sentiment de profundă onoare, când a început să modereze asemenea activitate cu participare selectă: reprezentanta Bibliotecii „I.G. Sbiera”, doamna dr. Alis Niculică, şi un grup valoros de intelectuali ai oraşului. S-a declarat totodată convinsă că această acţiune va avea ecou şi la alte biblioteci din judeţ.

Parohul Frasinului, PC părinte Gheorghe Ianovici, a propus un moment de reculegere în memoria cărturarului Emil Satco, autorul primei ediţii a Enciclopediei, cât şi ca un omagiu pentru toţi cei care s-au jertfit pe altarul emancipării acestui colţ de ţară. De asemenea a creionat un portret al autoarei, scoţându-i în relief modestia, elanul tineresc în perfectă îmbinare cu acribia cercetătorului avizat, aşezat însă cu gingăşie pe temelia unui patriotism autentic şi dragoste nemăsurată pentru românii din nordul Bucovinei; o puternică personalitate afirmată din juneţe şi cu credinţa în cele sfinte că va izbândi şi a izbândit în mod magistral, miraculos ca să ne ofere astăzi această minunată şi cuprinzătoare operă, cu ajutorul nemijlocit primit de la numeroşii colaboratori şi traducători şi, nu în ultimul rând, de la cercetătorul dr. Bogdan-Petru Niculică.

Profesorul Radu Stancu, el însuşi autor al unei lucrări despre Bucovina habsburgică, destinată elevilor de gimnaziu şi liceu, arăta printre altele că lectura enciclopediei este cu atât mai accesibilă cu cât a aflat că se găseşte acum în bibliotecile tuturor localităţilor din judeţ.

În continuare, PC preot-paroh din Bucşoaia, Pavel Goraş, arăta că în enciclopedie au fost conturate portretele unor personalităţi din nordul Bucovinei, ţinute într-o adâncă tăcere şi vinovată uitare timp de aproape optzeci de ani – chipuri de preoţi şi cercetători de renume, vestiţi profesori ai Universităţii cernăuţene împrăştiaţi în cele patru zări, mulţi români cu tricolorul în suflet. De asemenea, a amintit numele unor personalităţi din Frasin şi din bazinul Suha Bucovineană, neuitându-l pe scriitorul George Sidorovici sau pe unul din făuritorii Unirii de la 28 noiembrie 1918, venerabilul Dionisie cavaler de Bejan, fost vreme de şapte ani preot la Gemenea.

Cel care semnează aceste rânduri a scos în evidenţă contribuţia unor precursori ai autoarei, printre care Daniel Verenca (Werenka), Ion Budai-Deleanu, boierul Vasile Balş, economistul ardelean P.S. Aurelian, Aron Pumnul, Corneliu Diaconowich, Em. Grigorowitza, Hurmuzăcheştii din Cernauca, adevăraţii fraţi Gracchi ai Bucovinei, vicoveanul Ion Nistor, Mihai Iacobescu, cel mai mare istoric al Bucovinei în viaţă, şi Erich Beck, cel care identificase aproape 7400 de titluri despre Bucovina istorică, prolific colaborator al familiei Satco-Niculică.

Doctorul ardelean Ioan Pop, frăsinean de aproape jumătate de veac, cu tată preot, în cuvântul său arăta că a intuit suferinţele românilor nord-bucovineni, pentru că şi părinţii săi au îndurat de pe urma ororilor provocate de honvezii şi husarii unguri în perioada 1940-1945, ca efect al Diktatului oneros de la Viena. Aşa că nu întâmplător medicul a achiziţionat o duzină (!) de enciclopedii spre a le oferi rudelor şi prietenilor din Ardeal „că nu există cadou mai frumos pe lumea aceasta, care să-l oferi sau să-l primeşti, decât o asemenea carte”, a mai zis medicul.

În final, dr. Alis Niculică, încărcată de emoţia momentului, a arătat în cuvinte vibrante cum tatăl său, cercetătorul Emil Satco, după peste trei decenii de muncă asiduă a elaborat prima ediţie a Enciclopediei, după ce începutul s-a numit Muzica în Bucovina (1981), Arta în Bucovina, două volume, Artişti plastici din Bucovina, Personalităţi bucovinene, Dicţionar de literatură etc. care au pus temelia celor două volume de enciclopedie apărute în 2004. A mai amintit cum ea a colaborat cu cercetătorul Satco, cum şi-a făcut un crez în a scoate la lumina tiparului personalităţi bucovinene ascunse în arhive străine, de negăsit sau accesate cu greu şi după numeroase (uneori infructuoase) pertractări şi diligenţe. Într-un final a vorbit de istoria Bucovinei şi României anului de graţie 1918, ca la un veritabil curs-laudatio de Centenar.

După mulţumirile exprimate şi florile primite, autoarea a semnat dedicaţii cititorilor bibliofili din Frasin şi n-au fost puţini. Toţi vorbitorii au rostit cuvinte frumoase, încărcate de simţiri patriotice, aşa cum îi stă bine fiecărui bucovinean, care ştie de la părinţi ori strămoşi cum e să fii locuitor al Ţării Fagilor, iar autoarea ne-a oferit atâtea şi atâtea aspecte deosebite din publicistică, din viaţa aşezărilor, instituţiilor, societăţilor şi personalităţilor de aici; lucruri interesante şi minunate, ca într-o adevărată poveste ce ar putea primi titlul simbolic de Alis în Ţara Minunilor Bucovinei. (ION NETEA) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: