Elevii şi profesorii români din Comrat au trăit o experienţă de neuitat în excursia la Suceava şi Iaşi

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituţie aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, a derulat proiectul „Excursie tematică pentru profesori şi elevi români din Republica Moldova, în special din regiunea UTA Găgăuzia”, în judeţele Suceava şi Iaşi, în perioada 21-23 iunie 2019. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Episcopia Basarabiei de Sud.

În prima zi a excursiei profesorii şi elevii români din Republica Moldova, regiunea UTA Găgăuzia, au vizitat Muzeul Mănăstirii Cămârzani, Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” şi Cetatea Sucevei.

A doua zi a excursiei tematice în România a reprezentat o adevărată incursiune în istorie, în care elevi şi profesori din UTA Găgăuzia (Republica Moldova) au descoperit, cu bucurie în suflete, elemente-simbol ale identităţii şi spiritualităţii naţionale româneşti: Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sihăstria Putnei, Chilia lui Daniil Sihastrul, Mănăstirea Voroneţ, Mănăstirile Suceviţa şi Moldoviţa. La Putna, participanţii au admirat întregul ansamblu al mănăstirii, muzeul şi mormântul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, dar şi bustul Luceafărului poeziei româneşti – Mihai Eminescu, amplasat la intrare, în curtea complexului monahal.

În ultima zi a excursiei tematice, profesorii şi elevii români au participat la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Humor, una dintre cele mai importante ctitorii ale Evului Mediu moldovenesc, inclusă în patrimonial mondial al UNESCO. Ulterior grupul s-a deplasat la Iaşi, participanţii vizitând Catedrala Mitropolitană, construită în stil neoclasic, dar şi Palatul Culturii (sediul Complexului Muzeal Naţional „Moldova”), ambele înscrise în Lista monumentelor istorice.

Toate aceste locuri sfinte, la care musafirii noştri au poposit pentru reculegere şi bogăţie spirituală, reprezintă repere fundamentale ale creştinismului ortodox românesc, cu profundă însemnătate istorică, religioasă şi arhitecturală.

„Ne întoarcem în drum spre casă, după trei zile minunate petrecute în România şi deja ne este dor de tot ce am văzut, de oamenii şi locurile în care am fost. Auzim şi acum clopotele de le Putna care ne recheamă, mereu… Avem impresia că ne întoarcem pe alt drum, deoarece suntem alţii, mai îmbogăţiţi, mai înduhovniciţi, mai plini de speranţă, de bucurie. Am trăit o experienţă de neuitat. Mulţumim Institutului «Eudoxiu Hurmuzachi» şi Episcopiei Basarabiei de Sud, pentru că au făcut posibilă o astfel de călătorie” declara prof. conf. dr. Natalia Cuţitaru, şef catedră Filologie română, Universitatea de Stat din Comrat.

„Mulţumim tuturor celor care au făcut posibilă această călătorie, ce ne-a oferit o experienţă deosebită: Putna lui Ştefan cel Mare, domnitorul tuturor românilor, Suceviţa, Moldoviţa, Voroneţ, Palatul Culturii, locurile Unirii, Cetatea de scaun a marelui Ştefan de la Suceava, sunt locurile noastre nepieritoare, la care orice român trebuie să se raporteze. De asemenea, consider că această călătorie e o experienţă de neuitat, care ne-a unit şi pe noi, cei de la Comrat, într-un cuget şi o simţire” a spus prof. Ştefan Bejan, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Comrat (cu predare în limba română).

Proiectul se încadrează în Programul de Educaţie „Apostol Mărgărit”, din Planul de activităţi al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: