Dragoste de neam şi Dumnezeu la Bogdăneşti

Sărbătoare mare în calendarul creştinilor, Sfânta Treime a fost preamărită în acest an la Bogdăneşti într-un mod aparte. Semnificaţiei zilei, înţeleasă mai mult sau mai puţin de către noi, mirenii, dar respectată, fără cârtire până dincolo de ceruri, i s-au dat noi dimensiuni. Prin voinţa lui Dumnezeu, oamenii acestei aşezări, păstorită cum se cuvine de un om destoinic, primarul comunei, dl Traian Rogojînă, ale cărui fapte şi acţiuni, închinate concetăţenilor sunt avizate de către membrii unui consiliu local format din 13 oameni instruiţi şi iubitori de neam, au dat o dimensiune lumească acestei zile, plăcută poate şi Tatălui ceresc.

Au adunat, într-un sfânt locaş, în numele Tatălui, Fiului şi Sfântului Duh, o Troiţă care, nu prin dimensiuni, ci prin semnificaţie, are aceeaşi valoare ca şi Catedrala Neamului, treimea pământească văzută de ei: străbunii lor – eroi care şi-au dat viaţa pentru păstrarea fiinţei neamului românesc, înşişi ei, punte de legătură între trecut şi viitor şi, nu în cele din urmă, copiii lor, frumoşi şi sănătoşi, la trup şi la minte, daţi în dar lui Dumnezeu şi patriei, pentru provocările neştiute ce o aşteaptă.

Ca martor la eveniment, împreună cu colegii mei, col. (r.) Viorel Giosan şi m. m. (r.) Dumitru Davidel de la Filiala Suceava „Plăieşii” a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” am considerat că eternitatea acestui neam o dau oameni precum cei din Bogdăneştii Sucevei, care-şi iubesc ţara nu prin declaraţii docte lipsite de credinţă, ci prin fapte pământeşti bineplăcute lui Dumnezeu şi folositoare neamului nostru românesc. Mi-a fost drag să accept invitaţia de a fi martor la eveniment, venită prin vocea binecunoscutului deja m. m. (r.) Dumitru Davidel, prim-vicepreşedinte al organizaţiei din care fac parte, un om care respectă pacea actuală prin glorificarea faptelor eroilor ce au adus-o cu preţul vieţii lor.

Prea emoţionat de dimensiunea evenimentului, mi-a scăpat un lucru esenţial: legătura neştiută dintre noi şi Dumnezeu pe timpul acestui eveniment, înainte de toate cu o conotaţie profund religioasă, ne-a oferit-o în dar un sobor de preoţi conduşi de însuşi episcopul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi din România.

Mulţumim pentru credinţa şi dragostea dovedită de a fi prezente la această acţiune patriotică şi măicuţelor de la M-rea Moişa, în frunte cu maica Arcadia. (Col. CONSTANTIN CRĂCIUN)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: