Un vis împlinit

Bunica, mi s-a împlinit visul!

Am simţit de la celălalt capăt al telefonului o nespusă bucurie a celei care îmi comunica vestea. Era Anca Crăciun, mama de-acum vestitului Seby Crăciun, poet sensibil, care mă consideră „bunica”, autorul întruchipând în versurile sale toate persoanele în vârstă care l-au impresionat şi l-au ajutat să lupte cu boala avută din copilărie (tetrapareză spastică).

Anca nu s-a gândit însă să lupte doar pentru a-şi ajuta fiul ci şi alţi copii cu astfel de probleme. În acest scop, cu patru ani în urmă, ajutată fiind şi de alţi oameni de suflet, a înfiinţat asociaţia „Freamăt de speranţă” în sprijinul copiilor cu probleme locomotorii, neurologice şi alte boli de acest gen.

Cu sprijinul primăriei municipiului, personal al domnului primar Mihăiţă Negură, până nu demult Asociaţia a funcţionat în câteva încăperi ale acestei instituţii, care însă din diverse motive au devenit necorespunzătoare, cu atât mai mult cu cât au crescut şi cerinţele pentru recuperarea copiilor cu probleme. Se preconizase să se amenajeze o clinică de recuperare în sediul vechi al Şcolii gimnaziale din cartierul Sâhla. Proiectul deocamdată nu a putut fi dus la bun sfârşit.

Pentru copiii din asociaţie s-a găsit o locaţie, dar nu este suficientă. Anca şi familia sa au apelat la fonduri europene. A reuşit. S-a procurat cu aceste fonduri aparatură de ultimă generaţie pentru kineto şi fizioterapie, clinica funcţionând deocamdată într-un sediu închiriat. Beneficiază de serviciile acesteia copiii cu nevoi speciale, nu numai din localitate, ci şi din zonă, dar, pentru a-şi crea fonduri necesare întreţinerii şi funcţionării clinicii, precum şi altor cheltuieli necesitate de membrii asociaţiei pentru recuperare şi pentru a se integra în societate, aici se acordă asistenţă medicală de specialitate şi unor adulţi cu astfel de probleme, care trebuie să vină însă cu recomandări medicale. Având calificarea de kinetoterapeut, d-na Anca Crăciun asigură, împreună cu câteva asistente angajate, atât tratamentul celor mici, cât şi al adulţilor care solicită să fie recuperaţi aici. Asociaţia se bucură însă şi de sprijinul unor voluntari. I-am aminti pe soţii Iftimie. Dl Viorel asigură de pildă transportul copiilor care nu au mijloace la tratament. Dna Aurica, ea însăşi într-un scaun cu rotile, îi supraveghează pe cei mici şi îi încurajează, cu zâmbetul ei larg, molipsitor, pentru a avea răbdare la tratamente. Armin Ivan se ocupă de meloterapie, Maria Bucşă şi Bianca Giosan asigură tratamentul de ergoterapie, ajutându-i pe copii să execute diverse activităţi practice, care îi pregătesc pentru viaţă şi le dă sentimentul că sunt folositori lor înşişi şi celor din jur. Sunt implicaţi în activităţile de voluntariat membrii familiei Crăciun: Alex, Sebastian şi chiar micuţa Maria, prezentă peste tot cu informaţii şi îndemn prin vioiciunea sa pentru ceilalţi copii, Seby având meritul de a ajuta şi financiar asociaţia cu bani obţinuţi din vânzarea cărţilor.

Asociaţia a participat cu succes la multe manifestări organizate cu prilejul sărbătorilor pascale şi ale Crăciunului şi cu alte ocazii. Recent copii i-au vizitat pe asistaţii de la Căminul de bătrâni Pojorâta, cărora le-au oferit dulciuri şi un program artistic după puterile lor.

Într-un timp de doi ani, proiectul derulat cu fonduri europene trebuie finalizat. Va fi necesar să se urgenteze astfel amenajarea sediului de la şcoala veche din Sâhla, din fonduri locale, în care scop nu ne îndoim că Primăria şi Consiliul Local, ca şi alte autorităţi, se vor implica în sprijinul tuturor celor care au nevoie de aceste tratamente, pentru a nu se mai deplasa în viitor în alte localităţi ale ţării, precum Sibiu, Alba Iulia, Oradea şi chiar la Chişinău.

Nu ne rămâne decât să le urăm tuturor succes!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: