Prorectorul USV Ştefan Purici – conferinţă la Universitatea din Ivano-Frankovsk

În cadrul programului mobilităţilor academice organizate în cadrul Consorţiului universitar internaţional Collegium Carpathicum, în perioada 17-19 iunie 2019, prof. univ. dr. Ştefan Purici, prorector cu imaginea universităţii, relaţii internaţionale şi dezvoltare europeană al USV, a susţinut o serie de prelegeri la Universitatea Naţională Precarpatică „Vasyl Stefanyk” din Ivano-Frankovsk, Ucraina.

Conferinţele au avut ca public-ţintă studenţi de la programul de studiu Istorie, ciclul licenţă, şi cadre didactice ale universităţii de la poalele Munţilor Carpaţi.

În cadrul primei prelegeri, intitulate „Crossborder Cooperation – Benefits, Risks, Good Practices”, au fost prezentate proiectele transfrontaliere pe care le-a implementat Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava cu parteneri din Ucraina, în special cu universităţi din Cernăuţi şi Odessa. De asemenea, au fost expuse bunele practici, dar şi riscurile pe care ar trebui să le cunoască şi să le evite echipele de proiect.

Intitulată The Nations of the Carpathian Region and the Geopolitical Vectors in the First Half of the 20th Century, cea de-a doua prelegere s-a axat pe dezbaterea privitoare la factorii geopolitici (regimurile totalitare) care au influenţat profund destinul naţiunilor din regiunea carpatică, în prima jumătate a secolului XX.

În cadrul dezbaterilor aferente, studenţii şi profesorii de la universitatea parteneră şi-au manifestat interesul pentru potenţialul şi perspectivele cooperării transfrontaliere ucraineano-române, de formele şi programele de finanţare europeană, precum şi de evoluţia geo-politică a regiunii carpatice în secolul XXI în contextul relaţiilor dintre Rusia şi SUA, arată USV.

Această vizită de lucru efectuată la Universitatea din Ivano-Frankovsk încheie seria de mobilităţi academice prevăzute în programul Collegium Carpathicum pentru anul universitar 2018-2019, contribuţia academică a USV fiind reprezentată de prelegerile susţinute de lector univ. dr. Radu Bruja, la Universitatea de Stat Est-Europeană din Przemysl (Polonia), conf. univ. dr. Marcel Mândrescu şi lector univ. dr. Mariana Şovea, la Universitatea din Ostrava (Republica Cehă).

Collegium Carpathicum, din care face parte şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, are în componenţă alte şase universităţi din Europa: Universitatea din Varşovia (Centrul pentru Studii Est-Europene, Polonia) Universitatea Naţională Precarpatică „Vasyl Stefanyk” din Ivano-Frankovsk (Ucraina), Universitatea din Prešow (Slovacia), Universitatea Catolică Pázmány Péter (Ungaria), Universitatea de Stat Est-Europeană din Przemysl (Polonia) şi Universitatea din Ostrava (Republica Cehă). (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: