„O piesă plină de speranţă”

Sala de spectacole „Draga Olteanu Matei”, din municipiul Fălticeni, a găzduit în seara zilei de sâmbătă, 22 iunie, avanpremiera spectacolului „Aproape Labiş”, al Trupei de Teatru „Birlic”, a Asociaţiei „Fălticeni Cultural”. Scenariul şi regia poartă semnătura cunoscutului actor şi regizor Vlad Rădescu, iar ideea acestei piese a apărut la Bucureşti, în luna februarie, după o întâlnire cu Margareta Labiş, sora poetului Nicolae Labiş.

„Este un spectacol la care se lucrează de ceva timp, ideea realizării lui venind după o întâlnire providenţială cu doamna Margareta Labiş, la Muzeul Literaturii Române din Bucureşti, când am fost în excursia «Pe urmele lui Birlic». Această piesă va fi o surpriză şi pentru ea, pentru că va fi invitată la Festivalul de Teatru «Grigore Vasiliu Birlic», care se va desfăşura la Fălticeni, în perioada 26 august – 1 septembrie. Mulţumim prietenului nostru, actorul Vlad Rădescu care, mai în glumă mai în serios, atunci când îl lăudam pe Ovidiu Cuncea, un alt prieten bun al Trupei de Teatru «Birlic» că a pus în scenă trei spectacole cu tinerii fălticeneni, şi domnia sa a spus că va pune în scenă trei spectacole. Avea doar un spectacol, «De-a baba oarba». Acum nu pune doar un spectacol în scenă, ci două şi mai este un pic pentru a ajunge la un număr de opt spectacole pe care le-a pus în scenă la Fălticeni regizorul Tata Geo sau Gheroghe Balint. Sănătoşi să fim, că suntem tineri şi avem timp”, ne-a spus preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”.

Un destin tragic, într-o piesă plină de speranţă

Din distribuţia piesei fac parte elevi de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” şi Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni: Denisa Hreamătă, Sofia Opaiţ, Roberta Roman, Lavinia Acatrinei, Andrei Tulumb, Silviu Dobre, Teodor Suditu, Octavian Ciobîcă, Şerban Mihoc, Adrian Onofrei, Lucian Văleanu.

„Aproape Labiş” începe tragic, cu moartea poetului pe 22 decembrie 1956, la aproape două săptămâni după ce Nicolae Labiş ar fi fost „ajutat” să-şi găsească sfârşitul sub un tramvai pentru că începuse să se îndoiască de doctrina comunistă, dar continuă optimist, vesel uneori, dând speranţă şi încredere spectatorului. Împreună cu regizorul Vlad Rădescu, cei 11 elevi actori pornesc timp de aproape o oră în căutarea poetului Nicolae Labiş şi a locurilor care i-au devenit versuri şi rime, începând cu satul natal, Poiana Mărului din comuna Mălini, cu frumuseţea sălbatică a locurilor, cu anii de şcoală petrecuţi la liceul în care învaţă şi majoritatea membrilor Trupei Birlic. Ritualul de înmormântare, cunoscut atât de bine de copii, făcea parte din cotidianul acelor vremuri marcate de război şi mai apoi de seceta din 1946, iar vânătoarea era singura şansă de supravieţuire. Moartea căpriorului avea să rămână întipărită în memoria lui Labiş, întâmplarea fiind transpusă în versurile „Moartea căprioarei”. După un salt în timp care trece şi prin mai multe aspecte care au marcat viaţa poetului din Mălini ne întoarcem la „Pasărea cu clonţ de rubin” care s-a răzbunat, „puii păsării cu clonţ de rubin/ Ciugulind prin ţărnă/ Vor găsi poate/ Urmele poetului Nicolae Labiş/ Care va rămâne o amintire frumoasă…”.

Actoria contribuie la dezvoltarea personală

De la actorul şi regizorul Vlad Rădescu am aflat că în ultimele săptămâni se lucrează zi lumină, pentru a aduce în lumina reflectoarelor două spectacole, cel prezentat sâmbătă şi cel a cărui avanpremieră va avea loc marţi, 2 iulie. Este vorba de o piesă de teatru după o dramatizare făcută de o tânără scenaristă şi critic de teatru foarte talentată şi foarte cunoscută, ale cărei piese se joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti, la Craiova, Sibiu, un spectacol pe care Mihaela Michailov l-a făcut pentru unul din cei mai buni regizori din România, Radu Apostol.

„Astă seară vedeţi un fel de repetiţie generală cu public, premiera urmând a avea loc în timpul Festivalului de Teatru „Grigore Vasiliu Birlic”. O parte dintre aceşti copii care, sper că vor fi o parte din viitorii mei colegi, au fost la înălţime în cele câteva zile în care am lucrat, nu foarte multe, şi pot să spun că este aproape un record pentru un spectacol de aproape o oră. Se numeşte «Aproape Labiş» pentru că nu am vrut să fac un recital tip clasic, să vedeţi nişte elevi care se înşiră şi spun nişte poezii şi mai dăm drumul la muzică între ele şi pe sub ele. Este un spectacol al lor, al elevilor de la Colegiul «Nicu Gane», care sper să îi reprezinte cu glumele lor, cu emoţiile lor, cu ironia lor, cu umorul lor, cu autoironie vizavi de ei, vizavi de şcoala în care învaţă, vizavi chiar de Labiş însuşi.

Al doilea spectacol pe care publicul fălticenean îl va putea viziona pe 2 iulie este un spectacol pe care Mihaela Michailov l-a făcut pentru unul din cei mai buni regizori din România, Radu Apostol, un spectacol pentru actori profesionişti. Al nostru va fi cu totul şi cu totul diferit, un spectacol care se petrece într-un liceu, cu nişte teme foarte actuale, e vorba despre fenomenul bullying, în care un grup de elevi o presează pe una dintre colege. Un spectacol cu un nivel de poezie şi interes uman foarte puternic. Sunt sigur că vă va interesa şi vă va convinge, dar în primul rând este vorba şi despre talentul pe care îl au aceşti tineri din Fălticeni şi pe care eu încerc să-l exploatez şi să îl scot în evidenţă.

Mulţumesc prietenilor care sunt aici, familiilor şi părinţilor pentru că aţi avut răbdare şi încredere în aceşti copii şi în noi. Să ştiţi că nu îşi pierd timpul aici. Chiar dacă nu vor face această meserie, pentru că nu toţi îşi doresc să fie actori, dar ceea ce facem aici, împreună, va contribui foarte mult la dezvoltarea personală. Actoria este o profesie care se ocupă de om, îl are în centrul atenţiei şi atunci este foarte importantă pentru prezentul şi viitorul copiilor voştri. Cu cât vor şti mai multe despre ei, cu atât vor fi mai puternici.

Noi venim şi facem treaba asta pro bono, voluntar, ne-am îndrăgostit de locul acesta şi îl apreciem pe părintele Liviu Mihăilă pentru ceea ce face. Acesta este adevărul”, a spus actorul Vlad Rădescu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: