Fondul la dispoziţia CJ Suceava alocat de Guvern pentru primării este de zece ori mai mic decât necesarul comunităţilor locale

Consiliul Judeţean Suceava urmează să aprobe în şedinţa de joi repartizarea unei sume de 28,4 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale.

Potrivit expunerii de motive semnate de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, legea bugetului de stat pe anul 2019 a stabilit pentru acest an, prin derogare de la prevederile Legii finanţelor publice locale, o modalitate diferită de repartizare a sumelor pentru echilibrarea bugetelor locale, indicând şi atribuţiile consiliilor judeţene în legătură cu repartizarea acestor sume.

Astfel, pe lângă sumele ce au fost repartizate în şedinţa deliberativului judeţean din data de 22 martie, conform acestei legi bugetare, la dispoziţia fiecărui consiliu judeţean este constituit un fond de 28.492 mii lei, fond ce trebuie repartizat integral în acest an comunelor, oraşelor şi municipiilor, prin hotărârea consiliului judeţean, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, dar şi pentru cheltuielile de funcţionare pe care localităţile, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii.

Preşedintele CJ Suceava a explicat că după definitivarea bugetelor locale şi parcurgerea a cinci luni de execuţie bugetară, din care una cu buget aprobat, a solicitat primăriilor să transmită la CJ Suceava necesarul de fonduri pentru destinaţiile stabilite de lege, la care să ataşeze şi date concrete privind programele în derulare sau execuţia bugetară a unităţilor administrativ­teritoriale, în vederea susţinerii propunerii de alocare de sume din fond.

În urma centralizării sumelor comunicate Consiliului Judeţean Suceava de primării s-a constatat că este necesar un total de 288.797.000 lei, din care 53.043.470 lei sume necesare pentru funcţionare.

În urma analizei fiecărei solicitări în parte şi raportat la suma de repartizat, care este de zece ori mai mică decât necesarul, a fost întocmită o propunere de alocare de fonduri pe localităţi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: