Cum se taie răul

În afară de zilele în care plouă, nemţii din satul unchiului urcă dealul cimitirului şi iau în primire mormintele celor dragi. Schimbă sau udă după cum este cazul florile, mătură mormântul şi în jurul lui, dacă e placă din marmură deasupra, o udă să-l răcorească pe răposat, îndeasă apoi într-o sacoşă adusă de acasă tot ce a adunat cu mătura şi florile veştede, apoi, pe o bancă din apropiere îi dăruieşte celui ce nu mai este câteva minute de veghe – se roagă sau chiar vorbeşte cu cel prăpădit. La plecare, aruncă sacoşa într-o groapă specială, „recoltator” săptămânal pentru resturile aruncate. Se întoarce acasă uşurat, bucuros că şi astăzi şi-a făcut datoria.
Copacii, plantaţi cu grijă acolo unde nu vor deranja, oferă în după-amiezile în care cimitirul forfoteşte de oameni, mult dorita umbră. În pofida enormităţii informaţiei, acesta este un loc realmente plăcut, nici parc, dar nici loc golaş, ca un cimitir al eroilor.
Sâmbătă ne-am aflat în cimitirul Udeştilor, unde a avut loc slujba de pomenire la mormântul său a poetului Constantin Ştefuriuc, fostul nostru coleg. Printre noi, şi un camarad fecior al Udeştilor. Mi se păruse oarecum schimbat locul şi m-am întrebat de ce. Colegul m-a lămurit că se tăiaseră mulţi copaci, la reclamaţia unor săteni care erau deranjaţi de mulţimea frunzelor căzute toamna pe alei şi pe morminte, ceea ce le dădea de lucru, trebuind o lungă perioadă de timp să măture iarăşi şi iarăşi frunzele. Este, într-adevăr, incomod.
Numai că şi într-o asemenea situaţie ne dovedim altfel decât nemţii. Ei ştiu că cimitirul trebuie să fie curat şi în ordine, aşa cum l-au „croit” autorităţile, şi nu pare că-i deranjează efortul de a mătura aproape zilnic (mai puţin în zilele ploioase) câţiva metri pătraţi de cimitir, aşa cum mături şi trotuarul care îţi înconjoară curtea. Nouă, după ce am prăşit sau am cosit sau strâns fânul, ne mai arde de adunat frunzele căzute în cimitir?… Nu mai bine tăiem răul de la rădăcină, adică copacii?…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: