Ca manifestare dedicată promovării şi recunoaşterii iei drept unul din simbolurile naţionale, Muzeul Etnografic „Hanul Domnesc” marchează şi în acest an Ziua Universală a Iei.
Acest eveniment celebrează piesa principală a costumului popular românesc – ia, dar şi ideea de feminitate, deoarece termenul ie este atribuit cămăşii populare femeieşti.
Astfel, ieri, la Hanul Domnesc, a fost deschisă expoziţia temporară „Podoabe etnografice”.
Obiectele selectate şi aduse în atenţia publicului fac parte din colecţiile etnografice ale Muzeului Bucovinei şi însoţesc costumul popular de sărbătoare, în special cămaşa femeiască.
Podoabele expuse erau purtate de toate categoriile sociale, fie că este vorba de mărgele din diferite materiale (sticlă, ceramică, lemn), zgărdiţe, gheordane, paftale, lanţuri cu cruci,sau salbe cu bani de argint, toate reflectau ierarhia socială şi statutul femeii în cadrul comunităţii. Aceste piese datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea.
Alături de Muzeul Etnografic, ca în fiecare an, s-a aflat Asociaţia „Ia Bucovina” care a organizat ateliere de creaţie pentru copii şi adulţi: pictură pe machete din ceramică şi pânză, podoabe din mărgele, dar şi alte surprize.
Totodată, a avut loc un concert susţinut de Maria Răducanu, una din cele mai speciale voci de soprană, care abordează orice gen, de la doina românească la blues, jazz avangardist sau fado.
Expoziţia va putea fi văzută în perioada 24 iunie – 24 iulie, de marţi până duminică, între orele 10-18.
Comentarii