„Oda Bucuriei” – Marcela Larionescu, la Galeriile de Artă „Ion Irimescu” Suceava

„Bine aţi venit în camera cea mare”

Galeria de Artă „Ion Irimescu” găzduieşte, din 20 iunie, expoziţia de tapiserie „Oda Bucuriei” a artistei plastice Marcela Larionescu, membră, din 1971, a Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Suceava. Reprezentantă a tapiseriei contemporane româneşti, cu expoziţii personale în România şi Ucraina, artista este nelipsită de la majoritatea Saloanelor Naţionale de Tapiserie, de la bienale şi trienale de artă şi de la expoziţii româneşti organizate în străinătate. A fost un vernisaj-aniversare al unei creatoare ajunse la o frumoasă vârstă, despre a cărei activitate artistică au vorbit cunoscuta artistă plastică Lucia Puşcaşu şi criticul de artă Delia Ioana Leizeriuc.

„Despre Marcela Larionescu trebuie să vorbim cu un sentiment de respect pentru că astăzi este foarte greu să faci tapiserie”, a spus Lucia Puşcaşu. „Trebuie să fii perseverent, să ai foarte multă ambiţie şi voinţă. Ca să faci tapiserie trebuie să ai o idee, trebuie să ai o documentare, trebuie să faci nişte schiţe, să o alegi pe cea mai bună, să îi faci proba de culoare, să vopseşti lâna, s-o speli, s-o depeni, să faci păpuşile de culoare, să le armonizezi”, a spus Lucia Puşcaşu, ea însăşi artist tapiser, trecând în revistă etapele naşterii unei tapiserii. „Îi mulţumesc Marcelei pentru că, prin toate lucrările pe care le-a expus, crede în iubirea între oameni, crede în armonie, crede că trebuie să fim apropiaţi, să fim uniţi pentru ca lucrurile să iasă aşa cum le plănuim”.

„Marcela Larionescu ne dezvăluie cântecul iubirii ca pe un testament lăsat posterităţii, un testament spiritual cu încărcătură filosofică, ce ne determină să conştientizăm legătura adevărată a iubirii, a iubirii lui Dumnezeu faţă de noi şi a iubirii părinţilor, bunicilor faţă de proprii lor copii. Compoziţia ni se dezvăluie ca un arbore genealogic stilizat, realizat cu mare trudă, migală şi răbdare, realizată într-o tehnică veche, cea a macrameului, tehnică învăţată de la vrednica sa mamă. O moştenire frumoasă, pe care artista a cultivat-o cum a putut mai bine şi pe care o împărtăşeşte cu drag mai departe. La baza acestei creaţii stă o pildă biblică în care crede cu tărie: se spune că totul pe lumea asta are margini, doar poruncile lui Dumnezeu nu, că doar iubirea şi iertarea sunt infinite şi doar trăind astfel poţi simţi cu adevărat împlinire şi să înţelegi deplinătatea sensului vieţii”, a spus Delia Ioana Leizeriuc.

„Bine aţi venit în camera cea mare”, şi-a început intervenţia, recunoscându-se emoţionată, Marcela Larionescu, autoarea acestor rânduri confirmând că spaţiul în care au fost expuse lucrările a fost înnobilat de acestea precum odaia cea bună de scoarţele ţesute ale bunicilor noastre. A povestit audienţei cum i-a încolţit gândul unei expoziţii, prin anii ‘75, ‘76, pe când vizita galeriile de artă din Bucureşti, cum a fost impresionată de o lucrare a Cristinei Comşa, cum a visat la vremea când va expune şi ea. A rememorat vremurile în care a învăţat să ţeasă, profesoară de lucru manual fiindu-i mama – acum în vârstă de 94 de ani şi jumătate şi colegă cu una dintre doamnele prezente în audienţă, cu care a împărtăşit calde amintiri. Şi-a amintit de primele lucrări „mai mici, mai stângace” şi de bucuria mare pe care a avut-o în 1984, când a participat cu o lucrare de tapiserie la bienala de artă decorativă de la Sala Dalles. „Pentru mine a fost o bucurie foarte mare şi un succes pe plan personal”, la fel de bucuroasă declarându-se şi se expoziţiile pe care le-a făcut împreună cu colegii Ion Maftei – sculptor, şi Mircea Eugen – grafician. „M-am inspirat din creaţia creatorului divin, dar am căutat să înţeleg multe lucruri studiind şi Biblia. Şi inspiraţia mea a fost din tot ceea ce m-a înconjurat. Noi nu putem spune că suntem creştini, credem într-un Dumnezeu, dacă nu avem o relaţie, o comuniune cu divinul. Mulţumesc Creatorului că am ajuns cu sănătate şi cu pace, cu linişte să vă pot oferi aceasta Odă a Bucuriei.”

Tapiseriile artistei Marcela Larionescu se vor afla pe simezele Galeriei de Artă „Ion Irimescu” în lunile iunie şi iulie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: