Activităţi organizate de Protoieria Fălticeni la sfârşit de an şcolar

„Pe-un picior de Plai”, atelierul de desen dedicat Anului omagial al satului românesc în Protoieria Fălticeni, încheie anul şcolar 2018-2019 la Centrul Cultural Catehetic „Sfântul Nicolae”, din cadrul Colegiului Naţional „Nicu Gane”. Activitatea propusă de părintele protopop Adrian Dulgheriu s-a desfăşurat în cadrul unui parteneriat realizat între Protoierie şi Şcoala Gimnazială „Ion Irimescu” din Fălticeni.

Elevii coordonaţi de către dna înv. Sabina Dulgheriu au avut ocazia să demonstreze talentul grafic şi competenţa artistică a desenului în promovarea valorilor populare româneşti. Aceştia au reprezentat cromatic liniile şi modele de pe vasele de lut tradiţionale, porţi şi arhitecturi rurale româneşti, cusăturile de pe iile şi costumele populare. Atelierul a fost organizat şi coordonat de către părintele profesor Bogdan-Constantin Feştilă, profesor de limba şi literatura română, precum şi propunător al unui opţional pentru liceu intitulat „Tradiţii şi obiceiuri în Zona Şomuzului Mare” la Colegiul „Mihai Băcescu”.

Activitatea a debutat cu o prezentare a elementelor grafice, a simbolurilor şi reprezentărilor din universul tradiţiilor româneşti, identificate în obiectele meşteşugăreşti, dar şi în construcţii, în biserici şi în iconografie. Pe parcursul atelierului desfăşurat asemeni unui cerc de desen, elevii au putut audia cântece tradiţionale româneşti, hora, doina şi bocetul. La finalul activităţii, participanţii au primit diplome şi dulciuri, precum şi promisiunea că vor avea ocazia să revină ca invitaţi la activităţi asemănătoare. (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: