Transformarea unor clase de liceu în clase de învăţământ profesional poate conduce la un eşec

Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, a avertizat, miercuri, pe ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, că modul în care acţionează pentru relansarea învăţământului profesional se poate finaliza cu un eşec.

El a arătat, într-o interpelare în Parlament, că Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 4057/28.05.2019, privind repartizarea, pe judeţe, a cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, în anul şcolar 2019 – 2020, a generat puternice nemulţumiri, atât în rândul cadrelor didactice, cât, mai ales, în rândul părinţilor şi elevilor.

Potrivit acestuia, la nivelul unor judeţe, numărul de clase din învăţământul liceal a fost restrâns şi cu peste 30 de clase, generând o opţiune restrânsă pentru elevi şi pierderi consistente de norme didactice pentru profesori.

„În acelaşi timp, transformarea unor clase de liceu în clase de învăţământ profesional, fără a fi asigurate cadre didactice specializate şi fără a fi dotate cu logistică specifică învăţământului profesional, poate conduce la un eşec al relansării învăţământului profesional în România, deşi economia are foarte multă nevoie de forţă de muncă bine calificată”, a arătat deputatul.

Mihalescul subliniază că părerea unanimă a reprezentanţilor din sistemul de învăţământ este că O.M.E.N. nr. 4057/28.05.2019 va reprezenta chiar o măsură de stimulare a abandonului şcolar.

În aceste condiţii el cere ministrului să precizeze câte clase de liceu au fost restrânse la nivelul judeţului Suceava prin O.M.E.N. nr. 4057/28.05.2019 şi câte clase de şcoală profesională au fost înfiinţate pentru anul şcolar 2019/2020, câte norme didactice vor dispărea din învăţământul liceal, la nivelul judeţului Suceava, ca efect al O.M.E.N. nr.4057/28.05.2019 şi care este baza logistică şi resursa umană implicată în clasele suplimentare din învăţământul profesional din judeţul Suceava şi a cerut o situaţie pentru fiecare clasă nou înfiinţată, care să reflecte atât investiţiile în dotări şi laboratoare, cât şi numărul de cadre didactice specializate în învăţământul profesional.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: