La acţiunea de ecologizare a spaţiilor verzi în comuna Preuteşti

Peste o sută de persoane

În ultimii ani, am început a fi din ce în ce mai preocupaţi de mediul înconjurător, fapt îmbucurător având în vedere repercusiunile pe care le resimţim în mod direct asupra noastră: temperaturi şi fenomene meteorologice extreme, trecerea la două anotimpuri, probleme de sănătate din cauza poluării excesive ş.a.m.d.

Un lucru e cert, ce s-a deteriorat în ani de practică a industrializării şi promovării consumerismului nu se poate vindeca peste noapte. Schimbarea se produce lent şi în timp. Dar, totuşi, prin acţiuni de ecologizare locale, ce aparent sunt mici şi fără efecte imediate, prin repetitivitate şi exemplu de bune practici, contribuie la mişcarea globală de a reda viaţă naturii şi speranţă generaţiilor următoare.

O astfel de acţiune locală a avut loc miercuri, 12 iunie 2019, în comuna Preuteşti, când peste 100 de participanţi s-au dedicat celei de a doua ediţii a campaniei de ecologizare „Luna Curăţeniei”.

„Luna Curăţeniei” face parte dintr-o serie de 12 acţiuni de implicare activă şi voluntariat din cadrul proiectului AMIC – Acţiuni Multiple şi Integrate pentru Comunitate şi are ca scop angrenarea grupului ţintă în activităţi voluntare spre soluţionarea problemelor legate de protejarea mediului. Campania este organizată în fiecare an de implementare a proiectului în comunităţile marginalizate din comuna Preuteşti, de către Centrul Diecezan Caritas Iaşi, în colaborare cu partenerii de proiect: Primăria Comunei Preuteşti şi Şcoala Gimnazială Preuteşti.

Anul acesta, ne-am propus să igienizăm spaţiile verzi ale satului Basarabi, iar cu ajutorul elevilor, al părinţilor şi al dascălilor acestora, al voluntarilor proiectului şi membrilor comunităţii, am reuşit să colectăm deşeuri şi să ecologizăm curtea şcolii Gimnaziale Basarabi, parcul, vatra satului şi toate străzile lăturalnice din zona Basarabi.

Astfel, elevii Şcolii Gimnaziale Basarabi ne-au oferit tuturor un exemplu: echipaţi cu saci de gunoi, mănuşi, greble şi mături au acţionat împreună pentru o comunitate curată şi sănătoasă. S-au strâns 90 de saci plini cu ambalaje de plastic şi alte materiale ce nu se dezintegrează în natură.

Felicitări tuturor participanţilor, organizatorilor, primăriei comunei, Şcolii Gimnaziale Basarabi, elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor. Prin astfel de acţiuni onorabile nu facem doar curăţenie locală, ci protejăm natura şi îi arătăm că ne pasă. Schimbările de climă din ultimii ani ne obligă să acţionăm dacă nu din respect, din nevoie, cu siguranţă! – „Omul poate stăpâni natura cât timp ţine seama de legile ei” (Grigore Antipa). (C.P.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: