Muzeul Bucovinei a intrat în competiţia pentru premiile Academiei Europene a Muzeelor

Muzeul Bucovinei din Suceava a fost confirmat candidat la premiile Academiei Europene a Muzeelor (EMA) pentru anul 2019. Muzeul de Istorie din Suceava este obiectivul cultural prezentat în acest an, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Muzeul Bucovinei din Suceava a fost confirmat, pentru al doilea an consecutiv, candidat la premiile Academiei Europene a Muzeelor (EMA).

Potrivit sursei citate, în luna februarie a acestui an, Muzeul Bucovinei şi-a depus candidatura pentru premiile EMA, la categoria DASA, iar în data de 26 mai 2019, doi reprezentanţi ai juriului EMA, Wim Van Der Weiden şi Dirk Houtgraaf au fost într-o vizită oficială la Suceava.

Anul acesta aplicaţia depusă de Muzeul Bucovinei a fost dedicată prezentării Muzeului de Istorie. Cei doi juraţi EMA s-au întâlnit cu reprezentanţii Muzeului Bucovinei, au vizitat Muzeul de Istorie şi au solicitat clarificări şi informaţii suplimentare faţă de cele prezentate în aplicaţia depusă.

În urma vizitelor efectuate la muzeele candidate, din diferite ţări ale Europei, ca urmare a întrunirii membrilor juriului, Muzeul Bucovinei a fost informat, luni 17 iunie a.c., printr-o adresă oficială, că este candidat confirmat pentru Premiile EMA, categoria DASA.

Criteriul de bază care stă la selectarea muzeelor candidate pentru premiul DASA îl reprezintă calitatea oportunităţilor de învăţare, totul într-o perspectivă comprehensivă, care include conceptul muzeologic, felul în care muzeul îşi prezintă poveştile, creativitatea proiectării expoziţiilor şi diversitatea programului de activităţi educaţionale. O atenţie deosebită se acordă medierii personale, felului în care este creată legătura între vizitator şi muzeu, participării interactive a publicului în activităţile muzeului, cât şi modalităţilor de îmbinare eficientă a educaţiei muzeale cu distracţia.

În aplicaţia depusă în Olanda, la sediul EMA din Haga, Muzeul Bucovinei şi-a prezentat obiectivele muzeale, activitatea şi în mod special a prezentat aspectele care recomandă Muzeul de Istorie pentru acest premiu.

Muzeul de Istorie Suceava, obiectiv cultural din componenţa Muzeului Bucovinei, este la ora actuală unul dintre cele mai moderne din România, din punctul de vedere al conceptului muzeotehnic, care îmbină povestea obiectelor de patrimoniu expuse cu creativitatea designului expoziţional şi tehnologia de vârf. Tabloul este completat de diversitatea programelor culturale şi a activităţilor de educaţie muzeală desfăşurate, determinând o interactivitate continuă a publicului cu instituţia muzeală. Brandul, calitatea, dotările şi profesionalismul sunt criterii care recomandă instituţia muzeală din Suceava, se arată în comunicat.

Anunţarea câştigătorilor va avea loc în luna septembrie la Ljubljana – Slovenia, la întâlnirea EMA, unde Muzeul Bucovinei este invitat să participe.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: