Medalie de omenesc

Festivalul de la Udeşti este, cred, singurul care în desfăşurarea sa are şi o componentă bisericească. La mormântul din cimitirul satului al poetului Constantin Ştefuriuc, fost coleg cu unii dintre noi la acest cotidian, se consumă în dimineaţa zilei premierii câştigătorilor concursului o slujbă de pomenire. Se spun şi vorbe despre omul Ştefuriuc şi se încheie slujba cu un colăcel şi un pahar cu vin.

Am considerat că redacţia noastră, care gestionează întâmplarea, îl poate înfăţişa lumii şi din perspectivă umană, poetul, un însingurat, nefiind înconjurat în viaţă de prea mulţi prieteni şi neavând rude manifest legate de existenţa sa. O soră ni s-a alăturat demersului, câţiva ani fiind prezentă împreună cu noi la mormântul poetului, intrat astfel încet şi în conştiinţa satului, chemat să-şi cunoască oamenii deosebiţi care s-au zămislit în spaţiul său.

Existenţa acestui episod în desfăşurarea momentului final al festivalului a intrigat de-a lungul timpului personaje prezente la manifestări. Satisfacţia noastră este aceea că, într-un an în care ploaia nu ne-a primit în cimitir, iar momentul de remember propus de noi s-a consumat, înghesuit, în casa memorială, într-un an în care între noi se afla un alt dispărut, poetul Grigore Vieru, acesta s-a bucurat ca un copil de colăcelul primit, zicând tot copilăreşte: „Doamne, şi ce foame-mi era!”. Iar ogoirea foamei este un gest creştin…

Nu am obligat pe nimeni să urce în cimitir pentru pomenire, au urcat doar cei care au dorit dintre cei invitaţi la Udeşti.

Au gustat cu toţii din pâinea şi vinul aduse de noi acolo, nu doar pentru sfidarea foamei, ci respectând până la urmă ritualul amintirii pentru poetul mort prea tânăr.

Oricât de ateu ai fi ori vrei să demonstrezi că eşti, gestul de recunoştinţă pentru cel dispărut poate fi purtat, ca o medalie de omenesc, la lavaliera fiecăruia dintre cei care înnobilează un asemenea eveniment.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: