Lansare oficială a Zilei europene de prevenire a furturilor din locuinţă

> Începând de ieri şi preţ de câteva zile, peste 100 de lucrători IPJ Suceava vor fi angrenaţi în activităţi de prevenire şi informare > Doar în prima jumătate a acestui an au fost sesizate 9.210 infracţiuni de furt din locuinţe > Poliţia Română, în parteneriat cu EUCPN (Reţeaua Europeană de Prevenire a Criminalităţii), EUROPOL şi alte 12 state din Europa, au lansat, ieri 19 iunie, prima Zi europeană de prevenire a furturilor din locuinţă

Pentru că furtul din locuinţă este infracţiune în toate statele europene, autorităţile de aplicare a legii, reunite în cadrul EUCPN şi EUROPOL, au lansat pe data de 19 iunie 2019, o iniţiativă ce are drept scop conştientizarea cetăţenilor cu privire la modalităţile prin care îşi pot proteja locuinţa, pentru a nu deveni victime ale furturilor. Poliţia Română, în parteneriat cu EUCPN, EUROPOL şi alte 12 state, îşi propune să atragă atenţia asupra prevenirii infracţiunilor de furt din locuinţe. În România, în primele luni ale acestui an au fost sesizate 9.210 infracţiuni de furt din locuinţe. O cifră mare, dar, din fericire, cu 5,45% mai puţin faţă de perioada similară a anului trecut, majoritatea fiind înregistrate în mediul urban. La nivelul judeţului Suceava în primele 5 luni ale lui 2019 au fost sesizate 234 de furturi din locuinţă, cu 79 mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut. Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. De asemenea, din datele analizate rezultă că unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenţei proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecţie.

Astfel, începând de ieri şi până la sfârşitul săptămânii, peste 100 de poliţişti suceveni vor fi angrenaţi în activităţi de prevenire şi informare, în special în mediul rural şi în zonele cu case izolate sau locuite de persoane vârstnice. O primă activitate de acest gen s-a desfăşurat la nivelul Secţiei de Poliţie Ipoteşti. Lucrătorii IPJ Suceava au mers din casă în casă la persoanele vârstnice, au purtat discuţii cu acestea şi le-au arătat cum pot cădea victime ale furturilor, dar şi cum pot preveni aceste fapte. Un subiect distinct l-a constituit prezentarea modului de operare în cazul furturilor prin împrietenire. „Cetăţenii au fost avertizaţi cu privire la pericolele iniţierii unor relaţii de prietenie sau aparent comerciale cu persoane necunoscute care vând diverse obiecte sau prestează anumite activităţi. De multe ori acestea sunt doar pretexte pentru a pătrunde în locuinţe, anexe sau curţi şi a sustrage bunuri sau sume de bani” după cum ne-a declarat comisar-şef Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: